Quantcast
Λυδία λίθος για τη Μέρκελ η προσφυγική πολιτική - enikonomia.gr
share

Λυδία λίθος για τη Μέρκελ η προσφυγική πολιτική

δημοσιεύτηκε:

Δώδεκα μήνες απομένουν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία με το θερμόμετρο της αγωνίας για την έκβασή τους να ανεβαίνει.

Οι τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία προκάλεσαν έναν μικρό σεισμό με τη θυελλώδη είσοδο των λαϊκιστών και ξενοφοβικών δυνάμεων του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία στην τοπική βουλή εξοστρακίζοντας το κόμμα της Μέρκελ στην τρίτη θέση.

Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μεσολαβούν την ερχόμενη Κυριακή οι τοπικές εκλογές στο Βερολίνο και αρχές του 2017, στο πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο, τη Ρηνανία Βεστφαλία.

«Πρέπει να τα βρουν»


Ο πολιτικός επιστήμων και ερευνητής των πολιτικών συσχετισμών καθηγητής Γκέρο Νοϊγκεμπάουερ σε συνέντευξη στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF θεωρεί ότι οι τρεις εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού θα πρέπει να τα βρουν στο προσφυγικό και να μην αποφεύγουν τη συνεννόηση για το θέμα.

«Καταρχήν θα πρέπει να βρουν μια λύση γιατί οι πολίτες θεωρούν το προσφυγικό σημαντικό πρόβλημα. Αρκεί να δουν στις σφυγμομετρήσεις, ποια προβλήματα θεωρούν τα πιο σοβαρά. Κατά δεύτερον η προσφυγική πολιτική είναι το πεδίο στο οποίο θα κριθεί η απόδοση της κυβέρνησης και της καγκελαρίου. Και τρίτον, έχουν ληφθεί βασικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά άλλα πολύπλοκα θέματα, όπως το φορολογικό.

Μέτρα ενσωμάτωσης των προσφύγων έχουν δρομολογηθεί, μόνο το Χρστιανοκοινωνικό κόμμα θέτει συνεχώς θέμα ανώτατου ορίου για του πρόσφυγες και ελέγχου των συνόρων Από την πλευρά του το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θέτει εντέχνως θέμα μεταναστευτικής νομοθεσίας, αλλά αυτός ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος για μια τέτοια νομοθεσία. Τελικά, το Χριστιανοδημοκρατικό όπως και το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα θα πρέπει να παραδεχθούν ότι η Γερμανία είναι χώρα μεταναστευτική και θα πρέπει να ρυθμίσουν το πρόβλημα υπό αυτήν την οπτική γωνία».

«Η Γερμανία είναι μεταναστευτική χώρα»


Βέβαια το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα του Χορστ Ζεχόφερ ζητά μετ’ επιτάσεως ανώτατο όριο για πρόσφυγες και ενδελεχείς ελέγχους των συνόρων. Μήπως θα έπρεπε να ικανοποιήσουν οι κυβερνητικοί εταίροι το αίτημά του; ρωτά ο δημοσιογράφος τον γερμανό πολιτικό επιστήμονα.

«Εκτός από πτυχές που αφορούν τη σύγκρουση αρμοδιοτήτων σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο, η δυσκολία έγκειται στο ότι τα σύνορα έχουν τόσο μεγάλο μήκος που είναι αδύνατο να τα ελέγξεις κατά τρόπο που να κλείσουν οι τρύπες για διακινητές και άλλους παρόμοιους. Αυτό είναι το ένα σημείο. Το άλλο είναι ότι δίνεται η εντύπωση πως μετατίθενται οι ρίζες του προσφυγικού στα σύνορα και όχι εκεί που ανήκει, δηλαδή στις χώρες της Εγγύς Ανατολής ή στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.