Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων επιμένει. Λίγο πριν αρχίσει η δεύτερη και αποφασιστική φάση των διερευνητικών επαφών για τη συγκρότηση κυβέρνησης «Τζαμάικας» θεωρεί ότι η επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού θα πρέπει να φέρει πιο έντονα χαρακτηριστικά φιλελεύθερης πολιτικής σε βασικά σημεία και δεν αποκλείει σε διαφορετική περίπτωση το ενδεχόμενο προσφυγής και πάλι σε εκλογές.
«50 – 50»
«Εμείς δεν φοβόμαστε νέες εκλογές» είπε σε συνέντευξη σε έντυπα του ομίλου Funke. «Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούν να πουν τελικά οι Φιλελεύθεροι, ότι οι πεποιθήσεις μας είναι πιο σημαντικές από υπηρεσιακά αυτοκίνητα». Ο Κρίστιαν Λίντνερ σημείωσε με έμφαση ότι «δεν έφερα πίσω το FDP στην ομοσπονδιακή βουλή για να εργαστεί με μια κυβέρνηση χωρίς έμφαση σε δικά μας σημεία γραφής. Αυτό για το οποίο αγωνίζεται το κόμμα πρέπει να ανταποκρίνεται και στο πρόγραμμά του. Εάν δεν είναι δυνατόν, θα πάμε στην αντιπολίτευση» εξήγγειλε ο Λίντνερ. Στην ερώτηση, πόσες πιθανότητες βλέπει για την επιτυχή έκβαση της κυβέρνησης Τζαμάικα, απάντησε: «50 με 50%».
Στο θέμα της προστασίας του κλίματος ο αρχηγός του FDP επιτέθηκε κα πάλι προς τους Πράσινους. «Την ερχόμενη εβδομάδα περιμένουμε προτάσεις από τους Πράσινους, που να εφαρμόζονται στην πράξη» τόνισε. Αναφορικά με το αίτημα να σταματήσει η εξόρυξη άνθρακα για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών ο Λίντνερ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένα κέρδος εάν κλείσουν οι μονάδες εξόρυξης άνθρακα, αλλά να εισάγεται στη συνέχεια από την Πολωνία ενέργεια παραγόμενη από άνθρακα ή πυρηνική ενέργεια από τη Γαλλία».
Οι στόχοι για το κλίμα
Από την πλευρά του ο Αλεξάντερ Λάμπσντορφ από το ίδιο κόμμα, που συμμετέχει κι αυτός στις διερευνητικές, εξέφερε αμφιβολίες για το εάν ο εθνικός στόχος για την προστασία του κλίματος, που προβλέπει μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα το 1990, μπορεί να επιτευχθεί. Για το κόμμα των Πρασίνων αυτό το σημείο είναι κεντρικής σημασίας για τη συμμετοχή του σε μελλοντική κυβέρνησης συνασπισμού. Σε δηλώσεις του στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF ο Λάμπσντορφ ήταν σαφής: «Το στόχο του 2020 δεν πρόκειται ποτέ να επιτύχουμε, εάν δεν βάλουμε λουκέτο, όχι μόνο σε μονάδες παραγωγής ενέργειας, αλλά και βιομηχανικές επιχειρήσεις, κάτι που θα ισοδυναμούσε με βιομηχανική αυτοκτονία», είπε χαρακτηριστικά.
Αλλά και για το FDP ο στόχος της μείωση δύο βαθμών μέχρι το 2050 είναι αποφασιστικής σημασίας Η Συμφωνία για το Κλίμα των Παρισίων προβλέπει μείωση κατά 1,5 βαθμού σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. «Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος που και το κλίμα να προστατευτεί, και να μην χαθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, διότι πρόκειται για θέσεις εργασίας εκατομμυρίων στη Γερμανία» υπενθύμισε ο φιλελεύθερος πολιτικός.
Πηγή Πληροφοριών: DW