Le Soir: Το χειρότερο σενάριο επικρατεί για την Ελλάδα

Η βελγική εφημερίδα LE SOIR δημοσιεύει στο σημερινό φύλο της ολοσέλιδο άρθρο υπό τον τίτλο “το χειρότερο σενάριο επικρατεί” που αναφέρεται στη χθεσινή διακοπή των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές, μετά από το τελευταίο σαββατοκύριακο επαφών στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, “χθες, Κυριακή, η ολιγομελής ομάδα των υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα αναχώρησε από το κτήριο της Επιτροπής, μετά από συνάντηση μόνο 45 λεπτών, η οποία κατέληξε στη διαπίστωση ότι η απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της παρέμενε αγεφύρωτη. Το Σάββατο, ο Νίκος Παππάς, Yπ. Επικρατείας και υπ’ αριθμ. 2 της ελληνικής κυβέρνησης συναντούσε τον διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής, για διαπραγματεύσεις οι οποίες συνεχίστηκαν ως τα μεσάνυχτα. Ο Γιούνκερ, παρά τις αντίθετες φήμες, είχε ζητήσει σε εμπειρογνώμονες των υπόλοιπων δύο θεσμών να παραμείνουν διαθέσιμοι στις Βρυξέλλες. Νέα συνάντηση είχε λοιπόν προγραμματιστεί την Κυριακή, ώστε η Αθήνα να παρουσιάσει νέες ή συμπληρωματικές προτάσεις. Αλλά δεν έγινε έτσι και «η Ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε, σύμφωνα με ελληνική πηγή, χωρίς την παραμικρή αμφισημία, ότι καμία περαιτέρω περικοπή σε μισθούς και συντάξεις δεν θα πραγματοποιούνταν και ότι καμία αύξηση του ΦΠΑ στα κύρια αγαθά – όπως στο ηλεκτρικό -δεν θα γινόταν δεκτή”.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι “ενώ οι διαφορές απόψεων είχαν σχεδόν γεφυρωθεί την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, και οι Έλληνες είχαν δεχτεί τους προτεινόμενους στόχους, οι πιστωτές επέμειναν στο να θεωρούν ότι, για να είναι αυτή η πορεία βιώσιμη, η Ελλάδα πρέπει ακόμη να προβεί σε περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις, αυξάνοντας έτσι τα έσοδά της. Η Αθήνα, από την άλλη, φαίνεται να μην προσκόμισε εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες να πείθουν τους πιστωτές”.

Τώρα, οι συζητήσεις μετατίθενται στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, επισημαίνει η εφημερίδα τονίζοντας πως είναι μια τελευταία ευκαιρία για να εγκριθεί η όποια συμφωνία, καθότι η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί επίσης στο εσωτερικό από 19 κυβερνήσεις – και σε ορισμένες περιπτώσεις από τα Κοινοβούλια.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Exit mobile version