Φόβους κι ανησυχία για χρεοκοπία χωρίς την οικονομική βοήθεια αλλά και για το κακό κλίμα για την Ελλάδα εκφράζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde χαρακτηρίζοντας «φλου» τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης ενώ στην ηλεκτρονική της έκδοση επισημαίνει πως το «Eurogroup δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το ελληνικό αδιέξοδο».
Στο κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας αναφέρεται πως οι δανειστές της Ελλάδας έπραξαν τα δέοντα τις τελευταίες ημέρες για να παγώσουν τις προσδοκίες των Ελλήνων και των ΜΜΕ της χώρας ώστε να μην περιμένουν καμία συμφωνία στις 24 Απριλίου.
Το δημοσίευμα μεταφέρει τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Ρίγα της Λετονίας τόνισε πως «απλώς βγάλαμε κάποια συμπεράσματα».
Επισήμανε, μάλιστα, πως χάθηκε πολύς χρόνος και τόνισε ότι οι συζητήσεις πρέπει να επισπευσθούν καθώς «υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές επί της ουσίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές».
Όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «η συνεδρίαση του Eurogroup δεν πήγε καλά. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί: “Σε ορισμένα θέματα οι θέσεις μας πλησίασαν, σε άλλα καθόλου. Παραμένουν μεγάλες διαφωνίες για να φτάσουμε σε συμφωνία. Πρέπει να επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις αυτό το σαββατοκύριακο” είπε και πρόσθεσε ότι για την αργή πρόοδο στη διαπραγμάτευση ευθύνεται η Ελλάδα».
Όσο για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, η Monde τις χαρακτηρίζει «φλου» και προσθέτει πως η συνάντηση στην Λετονία ήταν η τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί συμφωνία πριν το τέλος Απριλίου, ώστε «η Αθήνα να λάβει τη δόση των 7,2 δις ευρώ που είναι και η τελευταία από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης που περιλάμβανε 130 δις και υπογράφηκε το 2012. Το επόμενο ραντεβού όπου πιθανόν να υπάρξει συμφωνία είναι η 11η Μαΐου στις Βρυξέλλες».
Παράλληλα, η γαλλική εφημερίδα προβλέπει πως αν δεν σημειωθεί συμφωνία, τότε το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο έχει ήδη παραταθεί δύο φορές, θα πάψει να ισχύει, γεγονός που, όπως ερμηνεύει η Monde, θα σημάνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πάρει τα 7,2 δις ευρώ.
«Πολλοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι λείπουν τα στοιχεία και ότι δεν έχουν καθαρή εικόνα για τα οικονομικά της Ελλάδας ώστε να καταλήξουν αν πρέπει ή όχι να χρηματοδοτήσουν την μία ή την άλλη μεταρρύθμιση. Οι Έλληνες αμφισβητούν αυτή την παρουσίαση των πραγμάτων. “Σε κάθε συνάντηση μας ζητούν επιπλέον στοιχεία και λεπτομέρειες, τα φέρνουμε, αλλά δεν είναι ποτέ αρκετά”, διαμαρτυρήθηκε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Ρίγα», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Ωστόσο, η εφημερίδα γράφει πως τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και το Brussels Group έχουν γίνει περισσότερο εποικοδομητικές, και σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται η Monde «Έχουμε τώρα συνομιλητές που προέρχονται απευθείας από τον πρωθυπουργό ή από τον υπουργείο Οικονομικών».
Εντούτοις, αυτό δεν είναι αρκετό, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα τονίζοντας πως η διαδικασία είναι αργή και βαριά.
«Στην πραγματικότητα οι Έλληνες ζήτησαν από τους τεχνοκράτες του Brussels Group να μην πηγαίνουν στην Αθήνα. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες ή στο Παρίσι όπως αυτή την εβδομάδα. Όταν είναι απαραίτητο ζητούν στοιχεία από την Αθήνα. Έτσι, θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία των διαπραγματεύσεων/ οι συζητήσεις θα πρέπει να επανεξεταστεί στις επόμενες μέρες, ίσως ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο», συμπληρώνει η εφημερίδα.
Τη στιγμή που η Monde επισημαίνει πως η «κατάσταση είναι ανησυχητική», προσθέτει πως αυτό που μπλοκάρει την διαπραγμάτευση δεν είναι τόσο η διαδικασία, αλλά το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν.
Από την ελληνική πλευρά, εξηγεί το δημοσίευμα, γίνεται λόγος για φοροεισπράξεις που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ανθρωπιστική κρίση, ενώ από την πλευρά τους οι δανειστές θα ήθελαν δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
Στο μεταξύ, συνεχίζει το κείμενο, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας παραμένει ανησυχητική με πολλούς Ευρωπαίους να φοβούνται ότι η ανάπτυξη θα είναι ξανά μηδενική το 2015.
Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει: «Η Αθήνα πρέπει να πληρώσει πάνω από 700 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ πριν από τις 12 Μαΐου. Ωστόσο, όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι οι αποπληρωμές προς την ΕΚΤ, τον Ιούλιο, που υπερβαίνουν τα 3,5 δις ευρώ υπερβαίνουν τις δυνατότητες της χώρας, η οποία θα χρεοκοπήσει εκείνη τη στιγμή, αν καμία οικονομική βοήθεια δεν της έχει δοθεί ως τότε».