Και νέα ένταση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, με την Άγκυρα να απειλεί ότι δεν θα υλοποιήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό, εάν η ΕΕ δεν τηρήσει από την 1η Ιουνίου την υπόσχεσή της για απαλλαγή από την χορήγηση βίζας των Τούρκων πολιτών που θέλουν να επισκεφθούν κράτη–μέλη της. Με αφορμή αυτή την νέα προστριβή, ο Ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Λάμπσντορφ παραχώρησε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandradio, επισημαίνοντας πως θα πρέπει καταρχάς να διευκρινιστεί ότι κατά κύριο λόγο την υπόσχεση έδωσε η Καγκελάριος Μέρκελ και μετά οι υπόλοιποι αρχηγοί της ΕΕ. Παράλληλα όμως θα πρέπει και το Ευρωκοινοβούλιο να αποφασίσει, για το οποίο ήταν σαφή από την αρχή, σύμφωνα με τον Λάμπσντορφ, τα εξής:
«Πρώτον, ότι ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει ήδη από τον Ιούνιο ενημέρωση και λήψη αποφάσεων, ήταν τελείως μη ρεαλιστικό από την αρχή. Με άλλα λόγια: η Καγκελάριος υποσχέθηκε κάτι, το οποίο δεν θα μπορούσε να τηρήσει. Αυτό είναι το τεχνικό κομμάτι. Το ουσιαστικό από την άλλη πλευρά είναι ότι όσο η Τουρκία δεν αλλάζει κάτι στον αντιτρομοκρατικό νόμο της, κάτι το οποίο εδώ και πολλά χρόνια υποδεικνύει το Ευρωκοινοβούλιο, δεν μπορεί να υπάρξει άρση της βίζας. Δεν πιστεύω πάντως πως η συμφωνία δεν θα υλοποιηθεί».
Αισιόδοξη η Μέρκελ για υλοποίηση της συμφωνίας
Την ίδια άποψη έχει πάντως και η γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία δήλωσε σήμερα αισιόδοξη ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα υλοποιηθεί. Έσπευσε πάντως να προσθέσει πως η Τουρκία θα πρέπει προηγουμένως να εκπληρώσει και τους 72 όρους που έχει θέσει η ΕΕ. Χθες ο σύμβουλος του Ερντογάν Γιγκίτ Μπουλούτ, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber δήλωσε πως η ΕΕ με την απαίτησή της να αλλάξει ο αντιτρομοκρατικός νόμος στην Τουρκία ακολουθεί τις επιθυμίες του απαγορευμένου κουρδικού κόμματος PKK και ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να τους εξαναγκάζει στην πλήρωση των κριτηρίων.
Ο Αλεξάντερ Λάμπντορφ ωστόσο υπήρξε σαφής επ´αυτού: «Αυτός ο αντιτρομοκρατικός νόμος θα πρέπει να αλλάξει. Διαφορετικά, από την δική μας την πλευρά δεν είναι δυνατή η άρση της βίζας. Πιστεύω επίσης πως θα έπρεπε να ξανασυζητήσουμε το θέμα της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτή είναι η πεποίθησή μου και των Φιλελευθέρων. Ίσως να έπρεπε να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις και να δούμε ρεαλιστικά πού θα μπορούσε κανείς να συνεργαστεί με την Τουρκία, αυτή τη σημαντική χώρα, ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα».
Πηγή: DW