Λαγκάρντ: Γιατί ζητεί να σταματήσουν τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια – Τι είπε για οικονομία, τρόφιμα και πληθωρισμό

ΕΚΤ

Η οικονομία της Ευρωζώνης ενδέχεται να παραμείνει αδύναμη και το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, όπως προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε,  για την νομισματική πολιτική της Τράπεζας, όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα της  https://www.ecb.europa.eu/.

Παράλληλα επεσήμανε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται και πως δημιουργούνται λιγότερες νέες θέσεις εργασίας από αυτές που αναμένονται.

Ωστόσο την ίδια ώρα εκτίμησε πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω, τα καθαρά εισοδήματα των νοικοκυριών θα αυξηθούν και η ζήτηση για εξαγωγές της ζώνης του ευρώ θα αυξηθεί.

Ενεργειακή κρίση: Γιατί πρέπει να αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης – Όλα όσα είπε η Λαγκάρντ

Επίσης μίλησε και για την ενεργειακή κρίση. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής  κρίσης, είπε και εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο πρέπει να συμβεί αυτό. «Η  ενεργειακή κρίση εξασθενεί», τόνισε με έμφαση και πρόσθεσε πως αυτό είναι αναγκαίο να γίνει διότι με αυτόν τρόπο δεν  θα αυξηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις μεσοπρόθεσμα, διαφορετικά θα χρειαστεί να εφαρμόσει η Τράπεζα μια ακόμη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. «Οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο που θα κάνουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και θα μειώσουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος», σημείωσε και είπε  πως η αναθεώρηση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους και πως θα πρέπει να επιταχυνθεί η πρόοδος προς την Ένωση Κεφαλαιαγορών και την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.

Για τον πληθωρισμό και τα τρόφιμα

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στο  θέμα του πληθωρισμού.  Υπάρχουν ορισμένοι δείκτες του πληθωρισμού που παραμένουν αυξημένοι και για αυτό  θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, είπε. Η ίδια σημείωσε ότι οι τιμές στα τρόφιμα θα μπορούσαν να αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, αλλά  και της κλιματικής κρίσης. Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα σε υψηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό είναι μεταξύ άλλων το να γίνουν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στους μισθούς.

Exit mobile version