Λαγκάρντ: Άφησε υπόνοιες για νέες αυξήσεις επιτοκίων, λόγω του δομικού πληθωρισμού

Μιλώντας λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από την Eurostat, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη φανερό ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει κορυφωθεί στην Ευρωζώνη, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα έρθουν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων.

«Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει κορυφωθεί… Έχουμε κάνει σαφές ότι έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε για να φέρουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα», τόνισε, ενισχύοντας την άποψη ότι ο ανοδικός κύκλος τους μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η νίκη κατά του πληθωρισμού. «Θεωρώ ότι είμαστε στη σωστή πορεία… Πρέπει να παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά την εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού», σημείωσε.

Λόγω της δυσκαμψίας του δομικού πληθωρισμού, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια σε δύο εβδομάδες από σήμερα. Η αγορά εκτιμά ότι θα γίνει ακόμα μια αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο και αναγνωρίζουν ότι πιθανόν θα υπάρξει και ακόμα μία αύξηση, πριν κλείσει ο  κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων, ο οποίος έχει εκτινάξει ήδη το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3,25% από αρνητικό που ήταν πέρυσι τον Ιούλιο.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι  στέλεχος της Bloomberg Economics σχολιάζει πως  ο δομικός πληθωρισμός είναι πιθανό να αυξηθεί ξανά τον Ιούνιο,  κάτι που θα κρατήσει σε επαγρύπνηση  την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το καλοκαίρι.

Exit mobile version