Σκάνδαλο που αφορά πρόσφυγες από το Σουδάν κλυδωνίζει τη βελγική κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Μετανάστευσης φέρεται να έδωσε το πράσινο φως για την επιστροφή Σουδανών υπηκόων στην πατρίδα τους, οι οποίοι είχαν ζητήσει προστασία στο Βέλγιο.
Οι κατηγορίες που καλείται να αντιμετωπίσει η βελγική κυβέρνηση είναι βαριές: άφησαν τους Σουδανούς στο έλεος της κυβέρνησης του Ομάρ Χασάν αλ-Μπασίρ, γνωρίζοντας ότι ενδέχεται να πέσουν θύματα καταδίωξης ή και βασανιστηρίων.
Το δεξιό εθνικιστικό κόμμα N-VA που είναι εταίρος της κυβέρνησης συνασπισμού του Βελγίου κατηγορείται ότι έφερε στις Βρυξέλλες τον περασμένο φθινόπωρο αντιπροσωπεία από το Σουδάν.
Κατ’ εντολή της βελγικής κυβέρνησης η σουδανέζικη αποστολή δημιούργησε μια λίστα 43 υπηκόων της, για 9 από τους οποίους ζήτησε την επιστροφή τους στο Σουδάν. Πράγματι η βελγική κυβέρνηση διευθέτησε την επιστροφή των συγκεκριμένων προσώπων που είχε κατονομάσει η σουδανέζικη αποστολή.
«Συνεργασία με ένα διδακτορικό καθεστώς» καταλογίζει η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η Τζούλι Φερνάντεζ Φερνάντεζ από τους Σοσιαλιστές που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.
Βολές της αντιπολίτευσης
Στο στόχαστρο της Φερνάντεζ βρίσκεται όμως πολύ περισσότερο ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Ασύλου και Μετανάστευσης, Τέο Φράνκεν (N-VA). Η ίδια υποστηρίζει ότι ο μόνος στόχος του Φράνκεν είναι να ξεφορτωθεί τους πρόσφυγες με κόστος ακόμη και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προχώρησε χωρίς καμία διαφάνεια σε ένα «βρώμικο deal», όπως λέει χαρακτηριστικά, με το Σουδάν και τον πρόεδρό του. Υπενθυμίζεται ότι εναντίον του Αλ Μπασίρ υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψης ήδη από το 2009, αφού κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Παρόμοια είναι η κριτική που ασκεί ο ειδικός για θέματα της Εγγύς Ανατολής Κερτ Ντεμπέφ, η έρευνα του οποίου έφερε το ζήτημα στο φως της δημοσιότητας. «Είναι ανήκουστο ότι το Βέλγιο καλοπιάνει και μάλιστα προσκαλεί τους ανθρώπους του Μπασίρ» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Ντεμπέφ το σκάνδαλο έγκειται στο γεγονός ότι το Βέλγιο προσκάλεσε την αντιπροσωπεία από το Σουδάν χωρίς να εξετάσει ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι άνθρωποι. Η έρευνά του δείχνει ότι πρόκειται για άτομα των μυστικών υπηρεσιών του Σουδάν. Πράκτορες δηλαδή από τους οποίους προσπάθησαν να ξεφύγουν οι πρόσφυγες όταν ήρθαν στο Βέλγιο. Αυτοί λοιπόν είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα ποιοι θα απελαθούν και μάλιστα με τις ευλογίες της βελγικής κυβέρνησης, όπως επισημαίνει ο Ντεμπέφ. Από τις συζητήσεις που είχε ο ίδιος με τους απελαθέντες προκύπτει ότι τουλάχιστον τρεις από τους εννιά υπέστησαν βαριά σωματική κακοποίηση όταν επέστρεψαν στο Σουδάν. Ο επιστήμονας δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο βασανιστηρίων.
Εκβιαστικές κινήσεις από το Ν-VΑ
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με απάντηση που έδωσε το βελγικό υπουργείο Ασύλου και Μετανάστευσης στη DW η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να σχολιάσει τίποτα έως ότου η διερευνητική επιτροπή, η οποία συστάθηκε εσπευσμένα, καταλήξει σε κάποιο πόρισμα.
Παράλληλα η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση των αρμόδιων υπουργών. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την κυβέρνησή του, αφού το δεξιό N-VA έχει ανακοινώσει ήδη ότι σ αυτή την περίπτωση θα αποχωρήσει από τον συνασπισμό.
Πηγή Πληροφοριών: DW