Ο λόγος της Βασίλισσας είναι στην ουσία ένα περίγραμμα του κυβερνητικού προγράμματος. Ωστόσο ελλείψει τέτοιου -λόγω καθυστέρησης της συμφωνίας της Τερέζα Μέι με το DUP- επικεντρώνεται στον νέο συγκεντρωτικό νόμο, στον οποίο θα μεταφερθούν όλοι οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ισχύσουν έως το τέλος της διετούς διαπραγμάτευσης, και όσο η Βρετανία είναι, τυπικά, μέλος της Ένωσης.
Περιλαμβάνει επίσης την ανακοίνωση προσχεδίων νόμων για τελωνειακές ρυθμίσεις, μετανάστευση, εμπόριο και πυρηνική ενέργεια. Αμέσως μετά, το Σώμα θα επιστρέψει στην Βουλή των Κοινοτήτων, ενώπιον του οποίου θα μιλήσει η πρωθυπουργός. Η Τερέζα Μέι προτίθεται να είναι συναινετική και θα καλέσει την αντιπολίτευση σε συνεργασία σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση για το Brexit. Θα ανακοινώσει ανάκληση των περικοπών στα επιδόματα των ηλικιωμένων, τις οποίες περιείχε το προεκλογικό της πρόγραμμα και οδήγησαν στο ταπεινωτικό γι΄ αυτήν αποτέλεσμα.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το DUP
Κι όλα αυτά ενώ ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας (DUP), δίχως τη στήριξη των 10 βουλευτών του οποίου η κυβέρνηση της κ. Μέι είναι αδύνατον να κυβερνήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες το DUP επιμένει στην αύξηση των χρηματικών κονδυλίων προς την Βόρεια Ιρλανδία, τον τερματισμό της λιτότητας και την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση. “Μη μας θεωρείτε δεδομένους” προειδοποίησε η Αρλίν Φόστερ, ηγέτης του DUP. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το Κόμμα της θα ψηφίσει τον λόγο της Βασίλισσας.
Η τύχη της κυβέρνησης θα κριθεί στις 29 και 30 Ιουνίου, κατά την συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης. Αν δεν συγκεντρώσει το μίνιμουμ των 326 ψήφων θα οδηγηθεί σε παραίτηση.
Πηγή: DW