Ανατομία του προβλήματος της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και των δημογραφικών προκλήσεων, επιχειρεί σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κυπριακή κοινωνία αντιμετωπίζει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, αλλά οι δημογραφικές προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν χωρίς τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης και την ανάκαμψη.
Την μελέτη παρουσίασαν σε δημόσια συζήτηση ο Ανδρέας Θεοφάνους, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Αλεξία Σακαδάκη, κοινωνιολόγος, μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος του Κέντρου, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, επεσήμαναν:
-Η οικονομική κρίση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους θεσμούς.
-Η αύξηση της μετανάστευσης των νέων, η μείωση του αριθμού των γάμων και των γεννήσεων και η δραματική αύξηση της ανεργίας, σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την κρίση στην οικονομία.
«Ο πληθυσμός της ελεύθερης Κύπρου το τέλος του 2013 ήταν 858.000 κάτοικοι, από τους οποίους οι 167.100 ξένοι υπήκοοι» είπε ο κ. Θεοφάνους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπολογίζεται ότι το 2014 ο αριθμός των κατοίκων μειώθηκε κατά 10.000. Μέχρι την αρχή της δεκαετίας του 1990 η πλειονότητα- περίπου 95% – στις ελεύθερες περιοχές ήταν Ελληνοκύπριοι, για να φτάσουν τα τελευταία χρόνια γύρω στο 80%.
Το ποσοστό, σημείωσε, των Ελληνοκυπρίων στο σύνολο του πληθυσμού στην Κύπρο έχει μειωθεί στο 59,6%, ενώ λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά τα δημογραφικά δεδομένα, το συγκεκριμένο ποσοστό των Ελληνοκυπρίων, στο σύνολο του πληθυσμού, ενδεχομένως να είναι σήμερα ακόμα χαμηλότερο.
Επίσης, ο κ. Θεοφάνους ανέφερε ότι η γήρανση του πληθυσμού θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στα Σχέδια Συντάξεων στην Παιδεία, την Εθνική Φρουρά και γενικά σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε, επίσης, στη μείωση των γάμων τα τελευταία χρόνια με την παράλληλη αύξηση των διαζυγίων, με αποτέλεσμα τη μείωση των γεννήσεων.
Η αυξανόμενη ανεργία οδηγεί στην αύξηση της μετανάστευσης για εξεύρεση εργασίας και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Οι αρνητικές οικονομικές συνθήκες τείνουν να ωθούν τους νέους να παρατείνουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό και να αναζητούν καλύτερες συνθήκες απασχόλησης εκτός Κύπρου.
«Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των δημογραφικών προκλήσεων χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός πολιτικής» είπε και εισηγήθηκε φορολογική μεταρρύθμιση που θα ενσωματώνει την αρχή «χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές και ψηλές ποινές μη συμμόρφωσης».
Μίλησε, επίσης, για μια αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, καθώς και την επίσπευση της εφαρμογής ενός σχεδίου Υγείας.
«Το δημογραφικό ζήτημα είναι πολύ σημαντικό για κάθε κοινωνία» είπε η κυρία Σακαδάκη και σημείωσε ότι στην περίπτωση της Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη και όλες τις διαστάσεις του Κυπριακού, το συγκεκριμένο ζήτημα καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό.
«Επιβάλλεται η συνεχής αξιολόγηση όλων των δημογραφικών παραγόντων: γάμοι, γεννήσεις, διαζύγια, δομή του πληθυσμού, μετανάστευση κ.ο.κ» σημείωσε.
Είναι, επίσης, σημαντικό να αξιολογείται ο ελληνοκυπριακός πληθυσμός ως ποσοστό του συνολικού της ελεύθερης Κύπρου καθώς και της Κύπρου γενικότερα.
Οι συνεχείς αξιολογήσεις θα πρέπει επίσης να αξιοποιηθούν με στόχο μια ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική, κατέληξε.