Κάθε πρωί ο Ελληνοκύπριος Ανδρέας Ανδρέου κατευθύνεται με το φορτηγάκι του -που έχει φυσικά ελληνικές πινακίδες- στο χωριό Πύλα. Πρόκειται για το μοναδικό χωριό της Μεγαλονήσου όπου συνεχίζουν να ζουν Ελληνοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι. Βρίσκεται στην νοτιοανατολική Κύπρο, εντός της «πράσινης γραμμής», κοντά στη βρετανική βάση της Δεκέλειας.
Οι Τουρκοκύπριοι αγοράζουν… χοιρινό
Εκεί ο χονδρέμπορος αφήνει το φορτηγάκι του στο πάρκινγκ για να πάρει το μεγάλο φορτηγό με τουρκικές πινακίδες για να κατευθυνθεί προς τα Κατεχόμενα. Εκεί αγοράζει πατάτες, ντομάτες και λαχανικά για να επιστρέψει στη συνέχεια στην Πύλα. Με τα προϊόντα πλέον στο μικρό φορτηγάκι κατευθύνεται στις ελληνοκυπριακές περιοχές για να τα πουλήσει.
Τα τελευταία χρόνια το εμπόριο μεταξύ των δυο πλευρών έχει αυξηθεί σημαντικά. «Αγοράζουμε στο βόρειο τμήμα της Κύπρου σε πολύ πιο προσιτές τιμές. Στον αντίποδα έρχονται οι τούρκοι συνάδελφοι για να αγοράσουν από εμάς φθηνό χοιρινό κρέας, διότι σε αντίθεση με τους Τούρκους, οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι τόσο πιστοί μουσουλμάνοι», λέει ο Ανδρέου.
Και δεν πρόκειται πλέον για μεμονωμένες περιπτώσεις εμπορικών συναλλαγών. Όλο και περισσότεροι έμποροι εκμεταλλεύονται τη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.
Νοσταλγικά ταξίδια στο παρελθόν
Ανάμεσά τους και ο Αχμέντ Μεχμέτ ο οποίος ταξιδεύει συχνά από την Μόρφου στο βορρά, στην Πάφο για να επισκεφθεί κάποια ταβέρνα με την οικογένειά του ή απλώς για να κάνει τα ψώνια του. Στην ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να αγοράσει προϊόντα που δεν μπορεί να βρει στο βορρά, όπως ηλεκτρικές συσκευές, κρέας και αλκοόλ.
«Η οικογένειά μου λατρεύει να αγοράζει προϊόντα από την παλιά πατρίδα, από τη γη που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε ως παιδιά. Πρόκειται για νοσταλγικά ταξίδια στο παρελθόν», όπως λέει. Στα Κατεχόμενα ένα κιλό χοιρινό κοστίζει έως και 30 ευρώ ενώ στην Πάφο δεν ξεπερνά τα 5. «Οι Ελληνοκύπριοι αντίθετα, αγοράζουν σε εμάς χαλούμι και τσιγάρα. Και οι δυο κυβερνήσεις γνωρίζουν για το διασυνοριακό εμπόριο, και οι τελωνειακοί. Αλλά όλοι αισθανόμαστε το ίδιο. Δεν μπορείς να χτίσεις τείχη για ανθρώπους που δεν το επιθυμούν».
Στην ταβέρνα του στην Πάφο ο Δημήτρης Δημητριάδης υποδέχεται σχεδόν κάθε βράδυ Τουρκοκύπριους. «Πάμε στις τουρκοκυπριακές πλευρές για ψάρεμα. Και οι Τουρκοκύπριοι έρχονται σε εμάς για τους ίδιους λόγους». Το εμπόριο, σύμφωνα με τον ίδιο, εκφράζει τη βαθιά επιθυμία των ανθρώπων για την επανένωση. «Βοηθάμε ο ένας τον άλλο όπου μπορούμε. Διότι δεν θέλαμε να χωριστούμε ποτέ. Δεν θέλουμε οι τούρκοι συμπατριώτες μας να μην απολαμβάνουν τα προνόμια της ΕΕ», λέει ο Δ. Δημητριάδης προσθέτοντας: «Αισθανόμαστε μέχρι και σήμερα ότι είμαστε ένα. Αυτό που δεν αρέσει σε κανέναν όμως είναι η μαζική μετανάστευση των Τούρκων της Τουρκίας προς την Κύπρο».
Πανάκριβα τα φάρμακα στο νότιο τμήμα
Το εμπόριο ανθεί φυσικά και στη μαύρη αγορά όπου γίνεται όχι μόνον ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από το εμπόριο ναρκωτικών αλλά και εμπόριο φαρμάκων. Όλοι όσοι μένουν στο νότιο τμήμα του νησιού αγοράζουν τα φάρμακά τους στο βορρά, λέει ο καλλιτέχνης Εργκέντς Κορκμαζέλ που ζει στο νότο. «Δεν το είχα καταλάβει μέχρι που μια μέρα με επισκέφτηκε η θεία μου. Είχε ξεχάσει το φάρμακό της και πήγε σε φαρμακείο εδώ στο νότιο τμήμα για να της ζητήσουν 25 ευρώ για το σκεύασμα που στο βορρά κοστίζει μόλις ένα ευρώ».
Ο ίδιος επέλεξε συνειδητά να ζήσει στο νότιο τμήμα της Κύπρου. «Θα πρέπει να μάθουμε και πάλι να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο και να προστατεύουμε το νησί μας», λέει ο τουρκοκύπριος καλλιτέχνης, εκφράζοντας την ανησυχία του για τον «οικοδομικό οργασμό» στο νότο που καταστρέφει τις φυσικές ομορφιές του νησιού όπως λέει.
Πηγή: DW