Αφιέρωμα με τίτλο «Checkpoint με θέα» και θέμα τον προεκλογικό αγώνα στην Κύπρο κάνει το Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandfunk.«Στις 28 Ιανουαρίου το ελληνικό τμήμα της Κύπρου ψηφίζει για νέο πρόεδρο. Φαβορί είναι ο νυν πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Ωστόσο οι Ελληνοκύπριοι του επιρρίπτουν ευθύνες για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για επανένωση του διχοτομημένου νησιού». Στο ρεπορτάζ μιλούν Κύπριοι που καταθέτουν τη δική τους οπτική για την κατάσταση στο νησί.
«Η γλώσσα στην Κύπρο έχει πολιτική χροιά. Πρέπει να προσέχεις πολύ τι λες. Αν πω πχ. συνοριακό πέρασμα, αυτό σημαίνει ότι στην άλλη πλευρά βρίσκεται ένα κράτος. Επίσημα το τουρκικό τμήμα της Κύπρου ανήκει ακόμη στη Δημοκρατία της Κύπρου. Γι αυτό καλύτερο να το πεις checkpoint. Οι λέξεις είναι ναρκοπέδιο στην Κύπρο. Θυμίζει κάτι από Όργουελ», αναφέρει ο Θωμάς Αντωνίου, ακτιβιστής της ΜΚΟ «Unite Cyprus».
Το ρεπορτάζ κάνει μνεία στην αποτυχία των επαφών για επίλυση του Κυπριακού το καλοκαίρι στο Κραν Μοντάνα, τονίζοντας ότι «η διχοτόμηση του νησιού παραμένει το μεγάλο τραύμα της Κύπρου». Δίνει μάλιστα και λίγο από τον παλμό του προεκλογικού αγώνα, εστιάζοντας στον έτερο διεκδικητή της προεδρίας και βασικό αντιπάλο του Ν. Αναστασιάδη, Σταύρο Μαλά.«Ο υποψήφιος της ειρήνης» όπως τον λένε οι υποστηρικτές του. Στις προεκλογικές του εκδηλώσεις ακούγεται το «Ιmagine» του Τζον Λένον. «Αν και ο Ανασταστιάδης έχει το προβάδισμα, απέχει από την απόλυτη πλειοψηφία. Αν ο Μαλάς φτάσει στον δεύτερο γύρο έχει πιθανότητες». Ο Μαλάς παίζει το χαρτί της «ειρήνης μέσω της εκπαίδευσης» και πιστεύει ότι «οι Έλληνες και οι Τούρκοι μπορούν να ζήσουν μαζί». Πάντως, στην αντίπερα όχθη, τουρκοκύπριοι όπως ο Σιμόν Μπαχτσελί, ιδιοκτήτης καφέ, δεν φαίνεται να έχουν μεγάλες προσδοκίες από τις εκλογές αυτές, «Από τον Αναστασιάδη; Δεν ξέρω τι μπορώ να περιμένω. Μιλά συνέχεια για την επανένωση. Η ερώτηση είναι: Με ποιο τίμημα; Απλώς δεν τον καταλαίβω!», λέει ο Μπαχτσελί.
Πηγή Πληροφοριών: DW