Κύπριος ΥΠΕΞ: Ας μην επιχειρούμε να γκριζοποιήσουμε την ΑΟΖ

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με την κριτική που ασκείται σε σχέση με την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τα ενεργειακά.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Συχνότητα» του ACTIVE, τόνισε πως η αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ για τα ενεργειακά θα μπορούσε να ήταν ξεκάθαρα καταδικαστική προς την Τουρκία, αλλά ο ΓΓ των ΗΕ, σε καμία περίπτωση είπε, δεν υιοθετεί τέτοιες προσεγγίσεις. Την ίδια ώρα, κάλεσε την Τουρκία για διαπραγμάτευση στη βάση του διεθνούς δικαίου για καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.

«Δεν συμφωνούμε με το ΓΓ των ΗΕ, αλλά αντιλαμβανόμαστε το λόγο που το κάνει. Όσο αφορά το διάλογο για τα ενεργειακά, δεν αφορά σε καμία περίπτωση την τ/κ πλευρά και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διαβάζουμε την έκθεση ιδιαίτερα για μας τους διπλωμάτες παίζει ρόλο και η τελευταία λέξη και πώς αναφέρεται Εκεί παραπέμπει στην κυπριακή δημοκρατία και στην Τουρκία και εμείς καλούμε την Τουρκία να έλθει να διαπραγματευτούμε στη βάση του διεθνούς δικαίου και να καθορίσουμε τα θαλάσσια μας σύνορα».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απηύθυνε έκκληση στο εσωτερικό μέτωπο, ώστε να μην επιχειρείται «γκριζοποίηση» με προσεγγίσεις ή με δηλώσεις της δικής μας ΑΟΖ.

Μάλιστα διερωτήθηκε ποια εταιρεία- κολοσσός θα επένδυε στην περιοχή, εάν υπήρχε η παραμικρή νομική αμφιβολία.

Το Barbaros κινείται και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην κυπριακή ΑΟΖ

Πρέπει να προβληματιστούμε είπε, σε σχέση με μια προσπάθεια που γίνεται από πλευράς της Τουρκίας και είναι συνειδητή, να δημιουργηθεί τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο μια εικόνα αντιπαράθεσης στην ανατολική Μεσόγειο.

Πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε να μην ανταποκριθούμε σε αυτό το κάλεσμα της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει μια εικόνα αμφισβήτησης, ότι κάτι πηγαίνει στραβά στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούμε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές ενέργειες».

Υπέδειξε, ότι η Τουρκία αντιδρά στην πρόσφατη διακήρυξη της Κρήτης, ανάμεσα στην Ελλάδα την Κύπρο και την Αίγυπτο σε σχέση με τα θαλάσσια σύνορα των τριών χωρών».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το Barbaros κινείται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Αναφορικά με τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στις 26 Οκτωβρίου, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα να μην είναι μια τυπική συνάντηση και ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα που θα αφορά στην ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών.

«Είναι μια συνάντηση η πρωτοβουλία της οποία ξεκίνησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας . Χαιρόμαστε γιατί επιτέλους έχει αποτέλεσμα ένα μήνα μετά. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην είναι μια τυπική συνάντηση. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα και μάλιστα αποτέλεσμα που θα αφορά στην ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών».

Κληθείς να σχολιάσει την αποστολή της κ. Λουτ, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ακόμη δεν είναι γνωστή η ημερομηνία καθόδου της κ. Λουτ στην Κύπρο, τονίζοντας ότι το χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την αποστολή της στο νησί είναι συνυφασμένο και με το τί θα ακούσει.

«Αν για παράδειγμα έλθει και δεν υπάρχει η όποια πρόοδος αντιλαμβάνεστε ότι τελειώνει ουσιαστικά και η αποστολή. Αν έλθει και ακούσει τέτοιες προσεγγίσεις και απόψεις που δημιουργούν προοπτική αντιλαμβάνεστε το χρονοδιάγραμμα διαφοροποιείται».

Ανέφερε ότι η ε/κ δεν θέλει ατέρμονες διαδικασίες. Θέλουμε είπε, να υπάρξει αποτέλεσμα άμεσα. Κανείς δεν θέλει 44 χρόνια διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά στα όσα ακούγονται περί χρονοδιαγραμμάτων τα οποία υπάρχει ισχυρισμός ότι θέτει ο ΓΓ στην έκθεσή του, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο ΓΓ δεν θέτει χρονοδιαγράμματα. Το 2004 τέθηκε χρονοδιάγραμμα μετά από τη δική μας συγκατάθεση. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε γίνει αποδέκτες τέτοιας επιθυμίας από το ΓΓ. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι προκρίνουμε διαπραγματεύσεις άλλα τόσα χρόνια».

Ευχαριστίες προς το Νίκο Κοτζιά

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη συμβολή και το ρόλο του Έλληνα ΥΠΕΞ στο θέμα του κυπριακού και όχι μόνο, από τις κοινές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για να προβληθεί ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή, τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Αυτό που κρατάω από τον κ. Κοτζιά είναι Το πάθος που είχε για τα θέματα με τα οποία ασχολείτο. Υπήρχε πάθος υπήρχε πολύ καλή προετοιμασία και θεωρώ ότι αυτά ήταν χαρακτηριστικά που διέκριναν τη συμπεριφορά του στα θέματα με τα οποία ασχολείτο».

Πηγή: philenews.com


Exit mobile version