Κύμα δημόσιων αυτοκτονιών στη Γερμανία

Ο ισλαμιστικός κίνδυνος έπληξε όπως φαίνεται και την Γερμανία. Ένας 27χρονος Σύρος πρόσφυγας ανατινάχθηκε στο Άνσμπαχ. Προβληματική η συμμετοχή του στρατού, θεωρεί το συνδικάτο της αστυνομίας της Βαυαρίας.

Και ενώ η Γερμανία προσπαθεί να συνέλθει από την επίθεση του 18χρονου στο Μόναχο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 9 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 21 να τραυματιστούν, χθες το βράδυ γύρω στις 10 μ.μ. σημειώθηκε νέα επίθεση στο Άνσμπαχ.

Ένας 27χρονος Σύρος πρόσφυγας προσπάθησε να περάσει σε ένα φεστιβάλ μουσικής όπου ήταν συγκεντρωμένοι γύρω στους 2.500 θεατές. Όταν δεν κατάφερε να περάσει στην είσοδο επειδή δεν είχε εισιτήριο ανατινάχθηκε τραυματίζοντας 12 ανθρώπους, από τους οποίους οι τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση ο δράστης. Γνωστός στις αρχές


Ο δράστης ζούσε εδώ και δύο χρόνια στη Γερμανία, είχε καταθέσει αίτηση ασύλου την οποία του είχαν αρνηθεί και του είχαν παραχωρήσει προσωρινή άδεια παραμονής. Ο νεαρός άνδρας βρισκόταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση και ήταν γνωστός στις αρχές για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών αλλά και για μικροεγκλήματα.

Οι αρχές προσπαθούν να διαλευκάνουν τα κίνητρα και τον τρόπο δράσης του. Ωστόσο πρόκειται για το τρίτο περιστατικό βίας στη Βαυαρία μέσα σε μια εβδομάδα. Και στις τρεις περιπτώσεις νεαροί άνδρες έδρασαν μόνοι τους. Αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα και υπήρξε καταρχήν σύγχυση σχετικά με τα κίνητρά τους. Ο Πέτερ Σάλ πρόεδρος του συνδικάτου της αστυνομίας στη Βαυαρία μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk δήλωσε πως μπορεί να πρόκειται «για ένα νέο κύμα αυτοκτονιών, οι οποίες γίνονται δημόσια».

Προβληματική η συμμετοχή του στρατού


Στη Γερμανία παράλληλα με την έντονη συζήτηση που διεξάγεται για τους δράστες σε κατάσταση αμόκ ή για τους δράστες με ισλαμιστικά κίνητρα, γίνεται και μια μεγάλη συζήτηση για την οπλοκατοχή και για το εάν η νομοθεσία θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρή: «Μου φαίνεται μια κατ’ επίφαση αντιπαράθεση διότι όπως γνωρίζουμε και από τις μέχρι τώρα έρευνες σχετικά με το Μόναχο, ο δράστης αγόρασε παράνομα το όπλο στο darknet. Μπρούμε να κάνουμε όσους νόμους θέλουμε εδώ αλλά το όπλο ήταν αγορασμένο παράνομα και σε αυτή την περίπτωση δεν βοηθάνε ούτε οι καλύτεροι νόμοι».

Ο Πέτερ Σαλ θεωρεί πως αυτό που θα μπορούσε να λειτουργήσει είναι η πρόληψη. Εκπαιδευτικά σεμινάρια στους πρόσφυγες που να εξηγούν πως λειτουργεί το κράτος δικαίου στη Γερμανία, γρηγορότερη απόδοση της δικαιοσύνης και διαλεύκανση των υποθέσεων ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι το κράτος λειτουργεί απολεσματικά. Πολύς λόγος γίνεται ακόμα για το εάν ο στρατός θα έπρεπε να αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες και να συμμετέχει σε παρόμοιες επιχειρήσεις.

Ο Πέτερ Σαλ πάντως εναντιώνονται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το συνδικάτο της αστυνομίας αρνείται την συμμετοχή του στρατού. Δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα. Εάν βέβαια εγκριθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων από τη βουλή θα το δεχθούμε. Θεωρώ όμως ότι πρόκειται για έναν επικίνδυνο δρόμο, εάν σε κάθε γωνιά βρίσκεται ένας βαριά οπλισμένος στρατιώτης. Κι αυτό διότι ο στρατός είναι προσανατολισμένος στο να εξουδετερώνει, δηλαδή να πυροβολεί πολύ πιο εύκολα, ενώ για την αστυνομία αυτή η επιλογή είναι η τελευταία λύση».


Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version