Η νέα πρόεδρος της Κροατίας και πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας έκανε έκκληση για μία “ευρεία εθνική ομοφωνία” για την αναζωογόνηση της πληγείσας οικονομίας της χώρας αυτής της ΕΕ κατά τη σημερινή της ορκωμοσία.
Η 46χρονη Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, πρώην διπλωμάτης, ορκίστηκε στην μεσαιωνική πλατεία του Αγίου Μάρκου στο Ζάγκρεμπ, στην περιοχή όπου στεγάζονται τα κτίρια της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, και η οποία ήταν γεμάτη από επισκέπτες από το εξωτερικό και χιλιάδες πολίτες που κρατούσαν τη σημαία της χώρας τους στα χέρια.
“Η οικονομία μας πλήττεται από κρίση την τελευταία εξαετία. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα, πολλές εταιρείες πτωχεύουν. Αυτό απαιτεί επείγουσα δράση από την κυβέρνηση, τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα”, δήλωσε η νέα πρόεδρος απευθυνόμενη στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Η Γκράμπαρ Κιτάροβις αναδείχτηκε νικήτρια στις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου ως υποψήφια με το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης HDZ, δεσμευόμενη να παρακινήσει την υπό τους Σοσιαλδημοκράτες κυβέρνηση συνασπισμού να ασχοληθεί περισσότερο με την οικονομία, που βρίσκεται σε ύφεση από το 2009.
“Χρειαζόμαστε μία ευρεία εθνική ομοφωνία για σημαντικά θέματα, δεν είναι εποχή για διχασμούς. Πρέπει να ξεπεράσουμε να κομματικά συμφέροντα και να εφαρμόσουμε αλλαγές που δεν γίνεται να αναβληθούν. Πρέπει να σταματήσουμε να ζούμε με τα χρήματα που δανειζόμαστε από τις μελλοντικές γενιές”.
‘Επειτα από έξι χρόνια ύφεσης, το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται σε 19% στη χώρα αυτή των 4,4 εκατ κατοίκων, η οποία έγινε μέλος της ΕΕ τον Ιούλιο 2013. Η υψηλή φορολογία και η κακοδιοίκηση δυσχεραίνουν την επιχειρηματικότητα και η οικονομία δεν αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη το 2015 καθώς η κυβέρνηση δίνει μάχη για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να περιορίσει τις δαπάνες.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 80% του ΑΕΠ.
Η Γκράμπαρ Κιτάροβιτς έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, πρέσβειρα της Κροατίας στις ΗΠΑ και αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Στην Κροατία ο ρόλος του προέδρου είναι συμβολικός, αλλά ο πρόεδρος έχει λόγο στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας χωρίς ωστόσο να έχει εξουσία για να ασκεί βέτο επί της νομοθεσίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ