Κροατία: Επαναφορά της παλαιάς ισοτιμίας για όσους έχουν λάβει στεγαστικό σε φράγκο

Η Κροατία και η Σερβία ετοιμάζονται, ακολουθώντας το προηγούμενο της Ουγγαρίας, να ανακοινώσουν μέτρα για την προστασία των πολιτών τους που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο στο ελβετικό νόμισμα, μετά την κατακόρυφη άνοδο της ισοτιμίας του φράγκου την περασμένη εβδομάδα.

Η κροατική Βουλή πιθανόν θα συνεδριάσει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα για να ψηφίσει διάταξη, με την οποία θα καθορίζεται για τους δανειολήπτες η ισοτιμία του νομίσματος της χώρας στα 6,39 κούνα ανά φράγκο, η ισοτιμία που ίσχυε πριν από την αποδέσμευση του ελβετικού νομίσματος από το ευρώ την περασμένη Πέμπτη. 

Ακολουθώντας τις κινήσεις της Ουγγαρίας την τελευταία τριετία για την προστασία των δανειοληπτών της από την ανατίμηση του φράγκου με μία σειρά μέτρων, και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αποτιμούν την επίπτωση από την απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας να καταργήσει το πλαφόν των 1,20 φράγκων ανά ευρώ. 

Το κροατικό νόμισμα κατέρρευσε, επηρεάζοντας 60.000 νοικοκυριά που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια ύψους 3,2 δισ. δολαρίων στο ελβετικό νόμισμα.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς αποκάλεσε τα μέτρα “πολιτική απόφαση” που θα βοηθήσει τις οικογένειες να αποφύγουν τη χρεοκοπία. 

Το κροατικό νόμισμα διαπραγματεύεται με ισοτιμία7,62 κούνα ανά φράγκο. 

 

 

                                                   Η Σερβία

 

Στη Σερβία, η Ένωση Τραπεζών θα συνεδριάσει στις 23 Ιανουαρίου για να συζητήσει πιθανές συντονισμένες παρεμβάσεις που μπορεί να προσφέρουν οι τράπεζες στην κυβέρνηση, δήλωσεο Πρόεδρος της Ένωσης Γκόραν Πίτιτς. 

Οι λύσεις που εξετάζονται περιλαμβάνουν τη μετατροπή του νομίσματος αναφοράς των στεγαστικών δανείων από το φράγκο στο ευρώ, δήλωσε ο Σλάβκο Κάριτς, ο διευθύνων σύμβουλος της Erste Banka. 

Οι τράπεζες μπορεί επίσης να βοηθήσουν, μεταφέροντας το κόστος μετατροπής των νομισμάτων στο τέλος της περιόδου αποπληρωμής των δανείων, ή εναλλακτικά να μειώσουν τα επιτόκια στα νέα δάνεια που θα είναι συνδεδεμένα με το ευρώ. 

Μία ένωση δανειοληπτών ζήτησε από την κεντρική τράπεζα να καθορίσει την ισοτιμία του δηναρίου έναντι του φράγκου στα 102 έναντι 120 που είναι η τωρινή ισοτιμία. 

Exit mobile version