Kraemer: Η οικονομία της Ιταλίας δεν θα κινδυνεύσει εάν η κυβέρνηση διασώσει τις προβληματικές τράπεζες

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας δεν θα κινδυνεύσει με υποβάθμιση αν η κυβέρνηση της χώρας διασώσει τις προβληματικές τις τράπεζες, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Moritz Kraemer της Standard & Poor’s.

Κατά τον ίδιο, ούτε το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, το οποίο θα διενεργηθεί αργότερα φέτος, θα έχει μεγάλη επίπτωση.

Οι εκτιμήσεις για το κόστος της ενίσχυσης της Monte dei Paschi di Siena και άλλων προβληματικών ιταλικών τραπεζών ποικίλουν, όμως ο Kraemer δήλωσε στο πρακτορείο πως το σύνολο θα είναι διαχειρίσιμο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η κεντρική κυβέρνηση έχει ήδη χρέος δυο τρισ. ευρώ και (μια διάσωση των τραπεζών) δεν θα βουλιάξει το καράβι».

Σημειώνεται πως οι ιταλικές τράπεζες επιβαρύνονται συνολικά με «κόκκινα» δάνεια ύψους περίπου 200 δισ. ευρώ.

Η S&P αξιολογεί την Ιταλία με BBB-, με σταθερό outlook, ενώ η Moody’s την αξιολογεί με Baa2 και η Fitch με ΒΒΒ+. Την περασμένη εβδομάδα, η DBRS έθεσε υπό αναθεώρηση προς πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση της χώρας, επικαλούμενη τις πιέσεις στις ιταλικές τράπεζες και την πολιτική αβεβαιότητα σε ότι αφορά το επερχόμενο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.


Exit mobile version