“Σοκαρισμένος” και “έκπληκτος” από την ετυμηγορία των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σε μία πρώτη αντίδρασή του το πρωί στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς.
Οταν μία από τις μεγαλύτερες χώρες-μέλη της ΕΕ εξέρχεται από αυτή, τότε δεν μπορεί να μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα, το δημοψήφισμα αποτελεί οριστικά έναν σεισμό, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ θα επιβιώσει, αλλά είναι αναγκαίο να αναδιαταχθεί γρήγορα, εάν δεν θέλει ένα τέτοιο δημοψήφισμα να επαναληφθεί σε μία άλλη χώρα-μέλος, όπως επίσης θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στην ΕΕ και η ταχύτητα και οι διαστάσεις των αλλαγών θα πρέπει να είναι τεράστιες.
Οπως επισήμανε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, η ΕΕ θα πρέπει να λύσει τα κεντρικά της προβλήματα, όπως το θέμα της μετανάστευσης, ενώ θα πρέπει να υπάρξει μία συζήτηση ως προς τους θεσμούς της.
Για την αναδιάταξη της ΕΕ θα πρέπει κανείς να εργαστεί με νηφαλιότητα, πρόσθεσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος, όπως σημείωσε, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα φαινόμενο “ντόμινο” σε άλλες χώρες.
Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, παραμονές του δημοψηφίσματος, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών εκτιμούσε “ως κάτι το “φοβερό”, μία έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαική Ενωση, καθώς, όπως ανέφερε “η Βρετανία είναι μία χώρα που ιδεολογικά μας κάνει καλό στην ΕΕ”.
Ο προερχόμενος από το συγκυβερνών στην Αυστρία – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικό Λαικό Κόμμα υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις θέσεις του Λονδίνου, “υπέρ μίας φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, κατά της κατάχρησης της κοινωνικής πολιτικής και κατά των Βρυξελλών”, τόνιζε πως θα ήταν καλό όχι μόνον εάν παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά εάν επίσης οι προτάσεις των Βρετανών εισακουστούν και εφαρμοστούν, κάτι που, κατά την άποψή του, θα “μας ενίσχυε ως Ευρώπη”.
Υπονοώντας τις ειδικές ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με το Λονδίνο πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, ο Σεμπάστιαν Κουρτς σημείωνε πως οι Βρετανοί έθεσαν σε συζήτηση μερικά σημεία όπου η ΕΕ θα πρέπει να εξελιχθεί περαιτέρω, όπως, για παράδειγμα, η υποστήριξη από τη Βρετανία περισσότερης επικουρικότητας, καθώς επίσης το ό, τι δεν θα πρέπει να συγχέεται η ελεύθερη διακίνηση προσώπων με την επιλογή του καλύτερου κοινωνικού συστήματος στην Ευρώπη.