Quantcast
Κομισιόν: Ζητά από τις ισπανικές τράπεζες την επιστροφή χρημάτων στους πελάτες τους - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Ζητά από τις ισπανικές τράπεζες την επιστροφή χρημάτων στους πελάτες τους

δημοσιεύτηκε:

Οι τιμές των μετοχών ισπανικών τραπεζών σημείωσαν σήμερα μεγάλη πτώση, λόγω των φόβων ότι μπορεί να αναγκασθούν να καταβάλλουν αποζημιώσεις ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ σε πελάτες τους, στους οποίους είχαν επιβάλει παράνομα κατώτατα όρια επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια τους.

Οι μετοχές των Banco Sabadell, Banco Popular, CaixaBank και Bankia μειώθηκαν σήμερα πάνω από 4%, μετά από δημοσίευμα της μεγαλύτερης ισπανικής εφημερίδας El Pais, η οποία ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες έχουν εισηγηθεί στο δικαστήριο την πλήρη αποζημίωση των πελατών (για τις επιπλέον δόσεις που κατέβαλαν με την επιβολή των κατώτατων ορίων επιτοκίων).

Αν και δεν είναι σαφές, αν το δικαστήριο θα ακολουθήσει τη σύσταση, το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί το τελευταίο πλήγμα, μετά το σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων στην Ισπανία το 2008.

Την περίοδο εκείνη είχαν συνταχθεί πολλά συμβόλαια στεγαστικών δανείων με ρήτρα κατώτατου επιτοκίου, οι οποίες προστάτευσαν τις τράπεζες εις βάρος των πελατών τους το 2009, όταν το επιτόκιο αναφοράς για τον υπολογισμό των δόσεων – το euribor – μειώθηκε κάτω από το 2%.

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Morgan Stanley, οι 4 παραπάνω ισπανικές τράπεζες και η ΒΒVΑ κέρδισαν συνολικά 1,1 δις. ευρώ από τα κατώτατα όρια επιτοκίων μετά το 2013 και 7 δις. δολάρια από το 2008.

 

Πηγή: Financial Times

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.