Κομισιόν: Σήμερα οι ανακοινώσεις της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τη νέα σύνθεση-Ποιο χαρτοφυλάκιο διεκδικεί η Ελλάδα

Κομισιόν

Σήμερα το πρωί αναμένεται να ανακοινώσει η πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τα ονόματα των Επιτρόπων που θα συνθέσουν τη νέα Κομισιόν.

Μάλιστα Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Arianna Podestà ανέφερε -σύμφωνα με το www.politico.eu – πως η κ. Ούρσουλα «ελπίζει» πως την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει στο Στρασβούργο  την κορυφαία ομάδα των Επιτρόπων της Κομισιόν . Σημειώνεται δε πως ακόμη και πριν ανακοινώσει ο Γάλλος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν την παραίτηση του από τα καθήκοντα του δεν ήταν  σίγουρο πως  η Φον Ντερ Λάιεν θα μπορούσε να ανακοινώσει τη νέα της εκτελεστική ομάδα όπως είχε προγραμματιστεί.

Για τη σύνθεση της νέας Κομισιόν μίλησε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Hojsík ( και του “Renew Europe”) στο www.politico.eu  . Όπως είπε ο Martin Hojsík , περιμένει πως η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα  «ανακοινώσει κάτι» αναφορικά με τη νέα σύνθεση της Κομισιόν και τα χαρτοφυλάκια . Μάλιστα σύμφωνα με τον Hojsík , το καλύτερο σενάριο θα ήταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παρουσιάσει ολόκληρη τη σύνθεση της  νέας Κομισιόν χωρίς ωστόσο να συμπεριληφθεί σε αυτήν  η Σλοβενία.

Κομισιόν: Ποιο χαρτοφυλάκιο διεκδικεί η Ελλάδα

Όσον αφορά στη χώρα μας οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες για να πάρει η Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών.

Πάντως η Ελλάδα φαίνεται πως θέλει να λάβει το χαρτοφυλάκιο αυτό στην Κομισιόν  γιατί εντάσσεται στα λεγόμενα «οικονομικά» πόστα αλλά και επειδή εκεί συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων  και η ναυτιλία.  Ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει στην Κομισιόν το χαρτοφυλάκιο αυτό να το εποπτεύει  ο Απόστολος Τζιτζικώστας.  «Είναι ένα πρόσωπο με εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου το 2020 εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Ταυτόχρονα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει εκλεγεί τρεις φορές με ποσοστά άνω του 50%», είχε πει πρόσφατα  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Σε κάθε περίπτωση  ο  στόχος είναι η χώρα μας να πάρει ένα χαρτοφυλάκιο στη Κομισιόν «που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και το είδος της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ»  είχε δηλώσει πρόσφατα ο Πρωθυπουργός στο Politico.  Υπενθυμίζεται δε πως ο κ. Μητσοτάκης είχε στηρίξει την Ούρσουλα στο να επανεκλεγεί  εκ νέου στη θέση  της προέδρου της Κομισιόν  για τα επόμενα 5 χρόνια προκειμένου η Ελλάδα να  λάβει ένα «σημαντικό» χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν.  Αξιοσημείωτο είναι δε πως  η Αθήνα δεν επιδιώκει αυτή τη φορά να διεκδικήσει μια  αντιπροεδρία στην Κομισιόν, όπως είχε γίνει το 2019 με τον Μαργαρίτη Σχοινά.

 

 

Exit mobile version