Quantcast
Κομισιόν: Σήμερα οι ανακοινώσεις της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τη νέα σύνθεση-Ποιο χαρτοφυλάκιο διεκδικεί η Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Σήμερα οι ανακοινώσεις της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τη νέα σύνθεση-Ποιο χαρτοφυλάκιο διεκδικεί η Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα το πρωί αναμένεται να ανακοινώσει η πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τα ονόματα των Επιτρόπων που θα συνθέσουν τη νέα Κομισιόν.

Μάλιστα Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Arianna Podestà ανέφερε -σύμφωνα με το www.politico.eu – πως η κ. Ούρσουλα «ελπίζει» πως την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει στο Στρασβούργο  την κορυφαία ομάδα των Επιτρόπων της Κομισιόν . Σημειώνεται δε πως ακόμη και πριν ανακοινώσει ο Γάλλος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν την παραίτηση του από τα καθήκοντα του δεν ήταν  σίγουρο πως  η Φον Ντερ Λάιεν θα μπορούσε να ανακοινώσει τη νέα της εκτελεστική ομάδα όπως είχε προγραμματιστεί.

Για τη σύνθεση της νέας Κομισιόν μίλησε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Hojsík ( και του “Renew Europe”) στο www.politico.eu  . Όπως είπε ο Martin Hojsík , περιμένει πως η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα  «ανακοινώσει κάτι» αναφορικά με τη νέα σύνθεση της Κομισιόν και τα χαρτοφυλάκια . Μάλιστα σύμφωνα με τον Hojsík , το καλύτερο σενάριο θα ήταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παρουσιάσει ολόκληρη τη σύνθεση της  νέας Κομισιόν χωρίς ωστόσο να συμπεριληφθεί σε αυτήν  η Σλοβενία.

Κομισιόν: Ποιο χαρτοφυλάκιο διεκδικεί η Ελλάδα

Όσον αφορά στη χώρα μας οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες για να πάρει η Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών.

Πάντως η Ελλάδα φαίνεται πως θέλει να λάβει το χαρτοφυλάκιο αυτό στην Κομισιόν  γιατί εντάσσεται στα λεγόμενα «οικονομικά» πόστα αλλά και επειδή εκεί συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων  και η ναυτιλία.  Ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει στην Κομισιόν το χαρτοφυλάκιο αυτό να το εποπτεύει  ο Απόστολος Τζιτζικώστας.  «Είναι ένα πρόσωπο με εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου το 2020 εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Ταυτόχρονα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει εκλεγεί τρεις φορές με ποσοστά άνω του 50%», είχε πει πρόσφατα  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Σε κάθε περίπτωση  ο  στόχος είναι η χώρα μας να πάρει ένα χαρτοφυλάκιο στη Κομισιόν «που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και το είδος της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ»  είχε δηλώσει πρόσφατα ο Πρωθυπουργός στο Politico.  Υπενθυμίζεται δε πως ο κ. Μητσοτάκης είχε στηρίξει την Ούρσουλα στο να επανεκλεγεί  εκ νέου στη θέση  της προέδρου της Κομισιόν  για τα επόμενα 5 χρόνια προκειμένου η Ελλάδα να  λάβει ένα «σημαντικό» χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν.  Αξιοσημείωτο είναι δε πως  η Αθήνα δεν επιδιώκει αυτή τη φορά να διεκδικήσει μια  αντιπροεδρία στην Κομισιόν, όπως είχε γίνει το 2019 με τον Μαργαρίτη Σχοινά.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.