Κλιμακώνεται η πίεση στη Βόρεια Κορέα με τις νέες οικονομικές κυρώσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία συμφώνησαν να συνεργαστούν και να κλιμακώσουν στον μέγιστο βαθμό την άσκηση πιέσεων κατά της Βόρειας Κορέας, δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή των νέων κυρώσεων του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας το Σάββατο, με στόχο την μείωση κατά το 1/3 των εσόδων των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ετησίως η Πιονγκγιάνγκ από τις εξαγωγές που πραγματοποιεί.

Το σχέδιο των κυρώσεων που ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ και θέτει απαγορεύσεις στις εξαγωγές άνθρακα, σιδήρου, σιδηρομεταλλευμάτων, μολύβδου, μεταλλευμάτων μολύβδου και θαλασσίων ειδών διατροφής, μετά τις δύο δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα μέσα στον Ιούλιο.

Παράλληλα, η ίδια απόφαση απαγορεύει την αύξηση του αριθμού των Βορειοκορεατών που δουλεύουν στο εξωτερικό από τις χώρες που τους απασχολούν. Επίσης, απαγορεύεται η συγκρότηση νέων εταιρικών κοινοπραξιών με την συμμετοχή της Βόρειας Κορέας, όπως επίσης και η ροή χρηματοδοτήσεων προς τις εταιρικές κοινοπραξίες που ήδη λειτουργούν.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Μουν ήταν διάρκειας μίας ώρας, με τους δύο προέδρους να συμφωνούν στο πλαίσιο της συνεργασίας τους κατά της Βόρειας Κορέας, δίνοντας έμφαση στην διεξαγωγή κοινής στρατιωτικής άσκησης που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του προεδρικού γραφείου στην Σεούλ.

Παράλληλα, ο Μουν φέρεται να τόνισε την ανάγκη που υπάρχει ώστε ένα παράθυρο διαλόγου με την Βόρεια Κορέα να παραμείνει ανοιχτό, στην περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι οι δύο ηγέτες “επιβεβαίωσαν ότι η Βόρεια Κορέα αντιπροσωπεύει μία σοβαρή και κλιμακούμενη απειλή κατά των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, όπως επίσης και για τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι δύο πρόεδροι δεσμεύτηκαν για την πλήρη υλοποίηση όλων των αποφάσεων, ενώ παροτρύνουν την διεθνή κοινότητα να πράξει το ίδιο,” τόνισε ο Λευκός Οίκος.

Σε ανάρτηση του στο Twitter, o πρόεδρος Τραμπ είχε εκφράσει την ικανοποίησή του γράφοντας: “είμαι πολύ χαρούμενος κι εντυπωσιασμένος με την ψηφοφορία 15-0 στον ΟΗΕ,” για τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα για την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο μέσω της διεξαγωγής κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν τεχνητά σε κατάσταση πολέμου, καθώς ο Πόλεμος της Κορέας (1950-1953) έληξε με κατάπαυση του πυρός κι όχι με συμφωνία ειρήνευσης.

Η κατάσταση έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο ήταν από τα κεντρικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών που συμμετέχουν στην Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Η ετήσια διάσκεψη των οποίων πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων Μανίλα το Σαββατοκύριακο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Νότιας και της Βόρειας Κορέας πλησίασαν ο ένας δίπλα στον άλλον, καθώς περίμεναν για τη συμμετοχή τους σε δείπνο χθες το βράδυ, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου των Εξωτερικών της Νότιας Κορέας. Είχε προηγηθεί μία σύντομη συνάντησή τους, στην διάρκεια της οποίας, η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κανγκ Κιουνγκ-χα, ζήτησε από την Βόρεια Κορέα ν΄ ανταποκριθεί στις προτάσεις της Σεούλ σχετικά για την βελτίωση των σχέσεων με την Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τον ίδιο Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο στάθηκε σκεπτικός προς στιγμήν για να δηλώσει ότι οι προτάσεις της Σεούλ στερούνται της απαραίτητης ειλικρίνειας, την ίδια στιγμή που η Νότια Κορέα προχωρεί στην επιβολή κυρώσεων με τις ΗΠΑ κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Οι απόψεις συγκλίνουν ότι ουσιαστικό ρόλο στην εφαρμογή των νέων κυρώσεων έχει η Κίνα, με την οποία η Βόρεια Κορέα διεκπεραιώνει τον μεγαλύτερο όγκο του εξαγωγικού της εμπορίου. Το Πεκίνο από την πλευρά του, έχει δεσμευτεί προς την κατεύθυνση υλοποίησης των κυρώσεων, τονίζοντας ωστόσο, ότι η εφαρμογή τους, δεν αποτελεί μία διαρκή λύση.

Η Κίνα έχει καλέσει την Ουάσινγκτον και την Σεούλ να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης μέσω της συγκράτησης της διεξαγωγής κοινών στρατιωτικών ασκήσεων σε κορεατικό έδαφος, αλλά και της απόσυρσης του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). Το αντιπυραυλικό αυτό σύστημα έχει αναπτυχθεί κι αξιοποιείται επιχειρησιακά από τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο έδαφος της Νότιας Κορέας, ενώ η Κίνα προβληματίζεται ιδιαίτερα από την λειτουργία του ραντάρ του αναφερόμενου συστήματος, καθώς μπορεί ν’ απεικονίζει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων εντός της κινεζικής επικράτειας. Το Πεκίνο έχει χαρακτηρίσει το σύστημα THAAD ως απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια της περιοχής.

Η Νότια Κορέα από την πλευρά της δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην αύξηση του αριθμού των συστοιχιών του αντιπυραυλικού συστήματος, στην περίπτωση που οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από την Βόρεια Κορέα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, όπως τον προηγούμενο μήνα. Ο πρόεδρος Μουν φέρεται να κινείται προς μία τέτοια κατεύθυνση, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την ταυτόχρονη διεξαγωγή του διαλόγου για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα με τα πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.



Η Βόρεια Κορέα απορρίπτει τις κυρώσεις

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε τις τελευταίες κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν την κυριαρχία της, ενώ δήλωσε ότι θα προχωρήσει “στις σωστές ενέργειες,” σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της KCNA.

Η ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ επανέλαβε προηγούμενη θέση της ότι δεν θα θέσει ποτέ το πυρηνικό της πρόγραμμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όσο διαρκεί η επιθετική πολιτική των ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε τις ενέργειες της.

“Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να πιστεύουν οι ΗΠΑ ότι το έδαφός τους είναι ασφαλές από την άλλη πλευρά του ωκεανού,” ανέφερε χαρακτηριστικά το KCNA.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version