Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό, παρά τις τεράστιες προόδους της τεχνολογίας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
Ειδικότερα το ΚΚΕ αναφέρει ότι “το 50% σχεδόν του πληθυσμού του πλανήτη στερείται εγκαταστάσεων υγιεινής, με αποτέλεσμα εκατομμύρια θανάτους λόγω έλλειψης πρόσβασης σε αυτά τα δύο αγαθά. Η παγκόσμια αγορά νερού εκτιμάται σε περισσότερα από 300 δισ. δολάρια ετησίως, με σημαντικές τάσεις ανόδου που συνοδεύεται με αύξηση της δαπάνης της λαϊκής οικογένειας για το νερό, οδηγώντας εκατομμύρια λαϊκών στρωμάτων σε στέρηση επαρκούς και φθηνής πρόσβασης στο πολύτιμο αυτό αγαθό. Ο ένοχος είναι το καπιταλιστικό σύστημα, όπου το νερό, τα τρόφιμα, η γη, τα δασικά οικοσυστήματα, αποτελούν εμπορεύματα, ελέγχονται και αναπτύσσονται με γνώμονα τη κερδοφορία των μονοπωλίων.
Το ΚΚΕ αναφέρει ότι η διαχείριση των υδάτων αποτελεί παράγοντα αντιθέσεων και ανταγωνισμών μεταξύ των αστικών τάξεων στις περιοχές που υπάρχουν διασυνοριακά ή συνοριακά ποτάμια, λίμνες και παράκτια νερά τα οποία δεν γνωρίζουν σύνορα και χρησιμοποιείται ως πρόφαση για επεμβάσεις.Στην ανακοίνωση του κόμματος καταγράφονται διαμάχες και αντιπαραθέσεις για την κατοχή υδάτινων πόρων, στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, (Τουρκία με τη Συρία και το Ιράκ, Ισραήλ με Παλαιστίνη και Συρία), ενώ υπογραμμίζεται ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για το συριακό λαό, ο οποίος πλήττεται σκληρά όχι μόνο από τις πολεμικές συγκρούσεις, αλλά και από την έλλειψη νερού, ενώ σοβαρότατες είναι οι συνέπειες στη γεωργία και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Στα Βαλκάνια τα προβλήματα που συνδέονται με τους υδατικούς πόρους και το περιβάλλον παραμένουν έντονα λόγω της καταστροφής έργων υποδομής όλα τα προηγούμενα χρόνια», τονίζει το ΚΚΕ. Προσθέτει δε ότι, βάσει της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης, υπάρχει η δυνατότητα εξοικονόμησης της κατανάλωσης νερού και διασφάλισης της καλής κατάστασης των υδατικών σωμάτων χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. «Διαχρονικά η πολιτική της ΕΕ για το νερό, που έχει συνδιαμορφωθεί με όλες τις αστικές κυβερνήσεις, προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση και την απελευθέρωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων», αναφέρει στη συνέχεια το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «αυτή η πολιτική έχει άμεσες συνέπειες στα εργατικά λαϊκά στρώματα», καθώς «οδηγεί ευθέως σε νέα αντιλαϊκή πολιτική τιμολόγησης του νερού ενώ τμήμα της είναι το σχέδιο δήθεν προστασίας των ευρωπαϊκών υδάτων».
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να αντιπαλεύει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ. Στη πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαλεύοντας μια συγκεκριμένη μορφή ιδιωτικοποίησης, προτάσσει μια άλλη που εξυπηρετεί εξίσου το μεγάλο κεφάλαιο. Με το τρίτο μνημόνιο, προωθείται η πώληση σημαντικού τμήματος του μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων ύδρευσης, που θα έχει άμεσο αρνητικό αποτέλεσμα στο κόστος ύδρευσης για τα λαϊκά στρώματα και στις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων» υποστηρίζει το ΚΚΕ.