Δάνεια συνολικής αξίας άνω των 2 τρισ. δολαρίων «κρύβουν» οι 32 εισηγημένες τράπεζες της Κίνας, καθώς τα καταχωρίζουν ως επενδύσεις από τις οποίες αναμένουν κέρδη.
Το ποσό προκύπτει από στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Wind Information, το οποίο επικαλείται σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal.
Οπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, στόχος αυτής της τακτικής των τραπεζών είναι να παραπλανήσουν για το ύψος των εξυπηρετούμενων δανείων στο χαρτοφυλάκιό τους, ώστε να εξακολουθήσουν εν συνεχεία να χορηγούν αθρόα πιστώσεις και να στηρίζουν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.
Ρεπορτάζ της Wall Street Journal επικαλείται την περίπτωση της τράπεζας Nanjing Co., που το 2014 χορήγησε δάνειο ύψους περίπου 29 εκατ. δολαρίων στις Αρχές της πόλης Χάιμεν, με σκοπό την ανέγερση μεγάλου οικοδομικού συγκροτήματος. Το καταχώρισε ως «επένδυση από την οποία θα προέλθει κέρδος».
Πρόκειται για την κατηγορία που επιτρέπει στις κινεζικές τράπεζες να μην εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους ελάχιστες ή και καθόλου ζημίες, οπότε και δεν προβαίνουν στις αντίστοιχες προβλέψεις. Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, το τρίτο τρίμηνο του έτους η τράπεζα Nanjing Co. είχε «επενδύσεις από τις οποίες θα προέλθει κέρδος» 39 δισ. δολαρίων, ποσό που σχεδόν ισούται με το δανειακό της χαρτοφυλάκιο.
Οι 32 εισηγημένες κινεζικές τράπεζες, που σημειωτέον ελέγχουν το 70% του ενεργητικού του τραπεζικού κλάδου στην Κίνα, εμφανίζουν ως επενδύσεις δάνεια που αντιπροσωπεύουν το 20% των δανείων τους. Η αύξηση αυτών των δανείων είναι ιλιγγιώδης, δεδομένου ότι το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερέβαινε το 6%.
Η ελβετική τράπεζα UBS AG εκτιμά πως «απουσιάζουν» από τις μετρήσεις των πιστώσεων τουλάχιστον 2,4 τρισ. δολάρια, που δεν εμφανίζονται στα στοιχεία που δημοσιεύει η κεντρική τράπεζα της Κίνας, αναφέρει η Καθημερινή. Πρόκειται για τεράστια αύξηση των δανείων, που συγκαλύπτονται με διάφορους τρόπους, καθώς μόλις το 2014 η ελβετική τράπεζα υπολόγιζε το αντίστοιχο ποσό μόλις στα 712 δισ. δολάρια. Και βέβαια το ύψος των πιστώσεων που έχουν εξαφανιστεί σχετίζεται με την πάγια τακτική των κινεζικών τραπεζών να επιστρατεύουν τα σκιώδη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να συγκαλύπτουν τα δάνειά τους. Τον περασμένο μήνα, πάντως, η ρυθμιστική αρχή του τραπεζικού τομέα της Κίνας παρουσίασε τις προτάσεις της για τη θέσπιση κανονισμών, που θα αναγκάσουν τράπεζες όπως η Bank of Nanjing να υιοθετήσουν αυστηρότερα λογιστικά πρότυπα στις επενδύσεις που, ουσιαστικά, κρύβουν δάνεια.