Κίνα: Πτώση εξαγωγών και εισαγωγών τον Ιούνιο

Οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν 4,8% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, καθώς η παγκόσμια ζήτηση παρέμεινε αδύναμη και η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ δημιουργεί σύννεφα σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές της Κίνας. Η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της χώρας, που ανακοίνωσε τα στοιχεία, σημείωσε ότι η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει μεγαλύτερη καθοδική πίεση και ότι η κατάσταση όσον αφορά το εμπόριο θα είναι κακή φέτος.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν 8,4% σε ετήσια βάση, δείχνοντας ότι η επίδραση των μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου πιθανόν να υποχωρεί, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις εισαγωγές τον Μάιο.

Το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας διαμορφώθηκε σε 48,11 δις δολάρια τον Ιούνιο έναντι πρόβλεψης για 46,64 δις δολάρια και 49,98 δις δολαρίων τον Μάιο. Οικονομολόγοι, που είχαν ερωτηθεί από το Reuters, ανέμεναν μείωση των εξαγωγών 4,1% τον Ιούνιο και προέβλεπαν πτώση των εισαγωγών κατά 5% μετά τη μείωσή τους κατά 0,4% τον Μάιο. Η οριακή πτώση των εισαγωγών τον Μάιο ήταν η μικρότερη από τα τέλη του 2014 και είχε δημιουργήσει ελπίδες ότι αυξανόταν η εγχώρια ζήτηση στην Κίνα.

«Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ακόμη πολλές αβεβαιότητες. Για παράδειγμα, το Brexit, οι προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα, οι άστατες διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, η γεωπολιτική κατάσταση, η απειλή της τρομοκρατίας… θα επηρεάσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών παγκοσμίως και θα μειώσουν το διεθνές εμπόριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διοίκησης Τελωνείων, Χουάνγκ Σονγκπίνγκ σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι η κατάσταση του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας παραμένει κακή και περίπλοκη φέτος. Η πτωτική πίεση είναι ακόμη σχετικά μεγάλη».

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ – που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Κίνας – μειώθηκαν 9,9% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ οι εξαγωγές στην ΕΕ – τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά – μειώθηκαν 4,4%. Η πρόσφατη εξασθένηση του κινεζικού νομίσματος δεν φαίνεται να έχει βοηθήσει ιδιαίτερα έως τώρα τους Κινέζους εξαγωγείς. Η ισοτιμία του γιουάν υποχώρησε περίπου 3% έναντι του δολαρίου και κατά 5,86% έναντι ενός ευρύτερου καλαθιού νομισμάτων στο δεύτερο τρίμηνο, αν και οι Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωναν επανειλημμένα ότι δεν θα υποτιμήσουν σκόπιμα το γιουάν για να ενισχύσουν τις εξαγωγές.


Exit mobile version