Η πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν, στην Κίνα, μείωσε τον φωτισμό στο μετρό και έσβησε τις διαφημιστικές πινακίδες για την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος, την ώρα που μέρος της χώρας αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
Ο υδράργυρος ξεπερνά συχνά τους 40 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες μέρες στην επαρχία Σετσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, μια επαρχία που εξαρτάται κατά 80% από τα υδροηλεκτρικά φράγματα για τον εφοδιασμό της σε ηλεκτρική ενέργεια. Λόγω του καύσωνα έχουν στερέψει τα ποτάμια της περιοχής, γεγονός που επιβαρύνει το δίκτυο ηλεκτροδότησης ενώ τα κλιματιστικά λειτουργούν σε πλήρη ισχύ.
Για την εξοικονόμηση ενέργειας, το μετρό της Τσενγκντού, της πρωτεύουσας της επαρχίας Σετσουάν, ανακοίνωσε χθες ότι “βελτιστοποιεί” τη θερμοκρασία στο σύστημα κλιματισμού των αμαξοστοιχιών και των σταθμών. Ο δημόσιος φωτισμός έχει επίσης μειωθεί και οι διαφημιστικές πινακίδες δεν φωτίζονται πλέον στο μετρό, όπως φαίνεται σε βίντεο του δημόσιου μέσου μεταφοράς, στο οποίο οι σταθμοί εμφανίζονται στο ημίφως. Η Τσενγκντού έχει περισσότερα από 20 εκατομμύρια κατοίκους.
Οι δημοτικές αρχές έδωσαν επίσης εντολή ήδη από την Τρίτη να μην φωτίζονται οι διαφημιστικές πινακίδες στους εξωτερικούς χώρους. Στους δρόμους, οι φωτεινές πινακίδες, που είναι πανταχού παρούσες στην Κίνα, θα πρέπει επίσης να σβήσουν, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές.
Από αυτήν την εβδομάδα, η Σετσουάν παρέχει επίσης ηλεκτρικό ρεύμα με το δελτίο με αριθμό εργοστασίων και επιχειρήσεων να έχει διακόψει τη λειτουργία του και μέρος του πληθυσμού να υφίσταται διακεκομμένες διακοπές ρεύματος. Οι δυσκολίες αυτές δημιουργούν μια πρόκληση για τον οικονομικό πνεύμονα της Κίνας, καθώς οι παραλιακές περιοχές της Τζιανγκσού και της Ζετζιάνγκ, στην ανατολική Κίνα, τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα από την Σετσουάν.
Ο Γιανκτσέ
Η ροή του ποταμού Γιανγκτσέ είναι κατώτερη κατά 51% του μέσου όρου των πέντε τελευταίων ετών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων CNS. Κύματα καύσωνα πλήττουν τακτικά την Κίνα το καλοκαίρι, κυρίως το δυτικό, άνυδρο τμήμα της χώρας, όπως και τον νότο. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα τελευταία χρόνια οι καύσωνες είναι πιο ισχυροί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, η Κίνα περνάει την πιο μακρά περίοδο υψηλών θερμοκρασιών από το 1961.
Στην Τζιανγκσού, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κάνει τόση ζέστη που η θερμοκρασία του οδοστρώματος φτάνει σε σημεία τους 68 βαθμούς Κελσίου. Οι τοπικές αρχές έχουν προειδοποιήσει τους οδηγούς για τον κίνδυνο να σκάσουν ελαστικά οχημάτων. Παράλληλα ξαφνικές πλημμύρες έπληξαν την Τετάρτη το βορειοδυτικό και άνυδρο συνήθως, τμήμα της Κίνας.
Ο απολογισμός των νεκρών από αυτές, ο οποίος αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σήμερα, ανέρχεται σε τουλάχιστον 18, ενώ οι αγνοούμενοι είναι 13, σύμφωνα με το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Οι πλημμύρες αυτές προκάλεσαν σε ορεινή ζώνη κατολισθήσεις και εξέτρεψαν τη ροή ποταμού.