ΚΕΔΕ: Αδικίες στη διαδικασία μοριοδότησης των ωφελούμενων του προγράμματος απασχόλησης

Την ανάγκη να υπάρξει τροποποίηση της πρόσκλησης που αφορά σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας στο σκέλος της ενισχυμένης μοριοδότησης όσων έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), επισημαίνει σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η οποία κοινοποιείται και στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Το σχετικό αίτημα διατυπώνεται καθώς επίσημα, έχουν καταγραφεί ως δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης οι κάτοικοι μόλις 30 δήμων της χώρας, με συνέπεια να τίθεται θέμα συνταγματικής νομιμότητας και ηθικής τάξης για τους υπόλοιπους υποψήφιους που διεκδικούν τις θέσεις.

Όπως υπογραμμίζει ο Γ. Πατούλης η ΚΕΔΕ δέχθηκε το τελευταίο διάστημα διαμαρτυρίες από δημάρχους επί της διαδικασίας μοριοδότησης των ωφελούμενων του προγράμματος απασχόλησης, μέσω κοινωφελούς εργασίας.

Συγκεκριμένα, η επιλογή του υπουργείου και του ΟΑΕΔ να δώσει επιπλέον μόρια σε όσους έχουν καταγραφεί ως δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, προκαλεί ζητήματα ισονομίας, διότι είναι ελάχιστοι οι δήμοι στους οποίους εφαρμόζεται το πρόγραμμα. Από τους 325 δήμους έχουν επιλεγεί μόλις 30 δήμοι για την πρώτη φάση του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».

Το πρόγραμμα απασχόλησης μέσω κοινωφελούς εργασίας λαμβάνει υπόψη την εντοπιότητα και μοριοδοτεί τους κατοίκους ενός δήμου με 15 επιπλέον μόρια. Ωστόσο την ίδια στιγμή δίδονται περισσότερα μόρια σε όσους είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (επιπλέον 20 μόρια).

Στο πλαίσιο αυτό οι δήμαρχοι θέτουν ως ζήτημα τη μη καθολική ανάπτυξη της απόδοσης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς αυτό υλοποιείται μόλις σε 30 δήμους της χώρας.

Αυτό πρακτικά θέτει θέματα ανισότητας και νομιμότητας καθώς θα λάβουν περισσότερα μόρια οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), υπογραμμίζει στην επιστολή ο κ. Πατούλης.

Με βάση αυτό το δεδομένο, οι κάτοικοι ενός δήμου που ζουν και αυτοί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα μέχρι στιγμής να αιτηθούν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, υπολείπονται σε μόρια έναντι των κατοίκων γειτονικών δήμων που ήδη εντάχθηκαν στο ΚΕΑ.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα, σε περίπτωση που πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις όσον αφορά στο χρόνο ανεργίας, τα ανήλικα τέκνα κλπ. οι δικαιούχοι του ΚΕΑ πριμοδοτούνται περισσότερο σε βάρος των κατοίκων ενός δήμου, που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης ΚΕΑ.

«Ως ΚΕΔΕ αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα να δοθεί έμφαση στα νοικοκυριά που διαβιούν σε ακραία φτώχεια. Όμως για λόγους συνταγματικής νομιμότητας και ηθικής τάξης θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση της πρόσκλησης και να αφαιρεθεί η μοριοδότηση των δικαιούχων ΚΕΑ μέχρι να υπάρξει καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε όλους τους δήμους. Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ακύρωσης της πρόσκλησης ως αντισυνταγματικής, δεδομένου ότι εισάγεται ανεπίτρεπτη διάκριση που ισχύει μόνο για ορισμένους δήμους και όχι για το σύνολο, ζητούμε να αναλάβετε σχετικές πρωτοβουλίες προς αποκατάσταση των αδικιών που έχουν εντοπιστεί», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής

Το τελευταίο διάστημα στην ΚΕΔΕ δεχθήκαμε διαμαρτυρίες από συναδέλφους δημάρχους επί της διαδικασίας μοριοδότησης των ωφελούμενων του προγράμματος απασχόλησης, μέσω κοινωφελούς εργασίας.

Η επιλογή του υπουργείου και του ΟΑΕΔ να δώσει επιπλέον μόρια σε όσους έχουν καταγραφεί ως δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, προκαλεί ζητήματα ισονομίας, διότι είναι ελάχιστοι οι δήμοι στους οποίους εφαρμόζεται το πρόγραμμα. Από τους 325 δήμους έχουν επιλεγεί μόλις 30 δήμοι για την πρώτη φάση του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απασχόλησης μέσω κοινωφελούς εργασίας λαμβάνει υπόψη την εντοπιότητα και μοριοδοτεί τους κατοίκους ενός δήμου με 15 επιπλέον μόρια. Ωστόσο την ίδια στιγμή δίδονται περισσότερα μόρια σε όσους είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (επιπλέον 20 μόρια).

Στο πλαίσιο αυτό οι συνάδελφοι δήμαρχοι θέτουν ως ζήτημα τη μη καθολική ανάπτυξη της απόδοσης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς αυτό υλοποιείται μόλις σε 30 από τους συνολικά 325 δήμους της χώρας.

Αυτό πρακτικά θέτει θέματα ανισότητας και νομιμότητας καθώς θα λάβουν περισσότερα μόρια οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Με βάση αυτό το δεδομένο, οι κάτοικοι ενός δήμου που ζουν και αυτοί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα μέχρι στιγμής, χωρίς δική τους ευθύνη, να αιτηθούν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, υπολείπονται σε μόρια έναντι των κατοίκων γειτονικών δήμων που ήδη εντάχθηκαν στο ΚΕΑ.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα, σε περίπτωση που πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις όσον αφορά στο χρόνο ανεργίας, τα ανήλικα τέκνα κλπ. οι δικαιούχοι του ΚΕΑ πριμοδοτούνται περισσότερο σε βάρος των κατοίκων ενός δήμου.

Ως ΚΕΔΕ αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα να δοθεί έμφαση στα νοικοκυριά που διαβιούν σε ακραία φτώχεια. Όμως για λόγους Συνταγματικής νομιμότητας και ηθικής τάξης θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση της πρόσκλησης και να αφαιρεθεί η μοριοδότηση των δικαιούχων ΚΕΑ μέχρι να υπάρξει καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε όλους τους δήμους. Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ακύρωσης της πρόσκλησης ως αντισυνταγματικής, δεδομένου ότι εισάγεται ανεπίτρεπτη διάκριση που ισχύει μόνο για ορισμένους δήμους και όχι για το σύνολο, ζητούμε να αναλάβετε σχετικές πρωτοβουλίες προς αποκατάσταση των αδικιών που έχουν εντοπιστεί.


Exit mobile version