Καθυστέρηση του Brexit ζητούν οι επιχειρηματίες

Στενεύουν υπερβολικά τα χρονικά όρια για την κυβέρνηση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερίζα Μέι σε ό,τι αφορά το Brexit εν όψει της εκδίκασης της έφεσης που άσκησε η κυβέρνηση στο Supreme Court σχετικά με την ψήφιση της ενεργοποίησης του άρθρου 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών από το κοινοβούλιο.

Επιπλέον ο επιχειρηματικός κόσμος στη Βρετανία πιέζει ασφυκτικά την Τερίζα Μέι να συμφωνήσει σε μια μεταβατική περίοδο πέντε και πλέον ετών, μετά τα δύο χρόνια που προβλέπονται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά μέσο όρο, οι εμπορικές συμφωνίες των Βρυξελλών με τρίτες χώρες, διαρκούν έξη χρόνια, επομένως είναι ουτοπικό, ότι σε δύο χρόνια θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία για τις πολύπλοκες σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρώπη, υποστηρίζει η βρετανική επιχειρηματική κοινότητα.

Γι αυτό το λόγο έχει θέσει υπόψη της Πρωθυπουργού επεξεργασμένο σχέδιο, που προβλέπει μεταβατική περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών από το 2019 και μετά.

Οι Βρυξέλλες φέρονται να μην είναι αρνητικές


Πληροφορίες, θέλουν την Τερίζα Μέι αλλά και τις Βρυξέλλες να εξετάζουν σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εάν τελικά η πρόταση γίνει αποδεκτή και από τα δύο μέρη, η Βρετανία για την επόμενη δεκαετία θα τηρεί κανονικά όλες τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις στην ΕΕ, όπως σήμερα. Δηλαδή θα καταβάλλει τις εισφορές της στον προϋπολογισμό, θα συνεχίσει να ισχύει η ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων και οι νόμοι της θα υπάγονται στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το πώς θα κατορθώσει η Τερίζα Μέι να κατευνάσει τους ακραίους υπουργούς της που ζητούν την εδώ και τώρα αποχώρηση, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει την μη σύναψη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες και την ένταξη της στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, είναι το μεγάλο ερώτημα στο οποίο, η Βρετανή Πρωθυπουργός, αργά ή γρήγορα, θα κληθεί να δώσει απάντηση.


Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version