Quantcast
«Καταπέλτης» η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για δύο ισπανικές πόλεις - enikonomia.gr
share

«Καταπέλτης» η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για δύο ισπανικές πόλεις

δημοσιεύτηκε:

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα την έλλειψη σεβασμού από την Ισπανία στο δικαίωμα ασύλου στους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια στο Μαρόκο, «περιοχές χωρίς δικαιώματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Αστυνομική βία, απώθηση πιθανών αιτούντων άσυλο, άσχημες συνθήκες διαβίωσης, ελλιπής προστασία των πιο ευάλωτων (κακοποιημένων γυναικών, ομοφυλόφιλων, ανάπηρων). Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει καταγράψει οκτώ μορφές παραβιάσεων των δικαιωμάτων των προσφύγων στους θύλακες αυτούς, τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Ευρώπης με την Αφρική, αφού διεξήγαγε πενήντα συνετεύξεις επί τόπου τον Οκτώβριο.

«Οι δυσκολίες στην πρόσβαση, οι συνοπτικές απωθήσεις και η αστυνομική βία (…) καθιστούν σχεδόν αδιαπέραστα τα σύνορα αυτά για τους πρόσφυγες», καταγγέλλει η έκθεση.

«Η Ισπανία είναι ένα σχολείο σε ό,τι αφορά την ανάσχεση εισόδου» στο έδαφός της, δήλωσε η Βιρτζίνια Άλβαρες, συντάκτρια της έκθεσης, κάνοντας λόγο για «κλειστά σύνορα» εξαιτίας των κοινών ενεργειών των δυνάμεων ασφαλείας της Ισπανίας και του Μαρόκου.

Στη Μελίγια οι πρόσφυγες είναι αντιμέτωποι με έναν διπλό φράχτη ύψους έξι μέτρων, τον οποίο αν προσπαθήσουν να περάσουν συχνά μένουν κρεμασμένοι επί ώρες.

Κάποιοι από αυτούς δικαιούνται άσυλο, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο για τους ανθρώπους η ζωή των οποίων κινδυνεύει στη χώρα τους, όπως οι Σύροι.

Ακόμη όμως και για αυτούς η διαδρομή είναι γεμάτη εμπόδια: «Η μαροκινή αστυνομία δεν τους επιτρέπει να περάσουν», τονίζει η Άλβαρες, ενώ προσθέτει ότι βρίσκονται σε έλεος των διακινητών που τους δίνουν πλαστά έγγραφα και τους προτείνουν άλλους δρόμους να περάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Στη Θέουτα πολύ απλά δεν υπάρχει ανοικτό συνοριακό πέρασμα για να υποβληθούν αιτήσεις για την παροχή ασύλου, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Στις προτάσεις της, η μη κυβερνητική οργάνωση εκφράζει την ελπίδα η Ισπανία «να σταματήσει να συνεργάζεται με το Μαρόκο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών», καταγγέλλοντας την κακομεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών από τις δυνάμεις ασφαλείας και των δύο χωρών.

«Υπάρχουν βίντεο στα οποία μπορεί κανείς να δει τη μαροκινή αστυνομία να χτυπά (πρόσφυγες) σε ισπανικό έδαφος, να τους ρίχνει κάτω και να τους απωθεί», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, σύμφωνα με την οποία οι Ισπανοί αστυνομικοί κάνουν τα στραβά μάτια μπροστά σε αυτή την κακομεταχείριση.

Το 2015, 14.600 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στην Ισπανία εκ των οποίων 5.720 Σύροι, σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης. Κατά μέσο όρο το 31% των αιτήσεων για παροχή ασύλου γίνονται δεκτές, έναντι 48% σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.