Η οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος Greenpeace κατηγόρησε σήμερα τη βρετανική τράπεζα HSBC ότι χρηματοδοτεί εταιρείες που εκμεταλλεύονται το φοινικέλαιο στην Ινδονησία, μια πρακτική που καταστρέφει τα τροπικά δάση.
Η HSBC και άλλες τράπεζες έδωσαν δάνεια σε εταιρείες εκμετάλλευσης του φοινικέλαιου που «ευθύνονται για απαράδεκτες δραστηριότητες», αναφέρει σε έκθεσή της η Greenpeace, αναφερόμενη στα δάνεια αξίας εκατομμυρίων ευρώ που έχει δώσει η τράπεζα από το 2012 σε έξι εταιρείες που κατηγορούνται για την αποψίλωση των δασών στην Ινδονησία.
Η έκθεση, στην οποία γίνονται επίσης καταγγελίες για παραβίαση των εργατικών κανονισμών και των κανονισμών λειτουργίας από τις εταιρείες αυτές, φαίνεται ότι δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της αυξανόμενης πίεσης που ασκείται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες, με στόχο να τις αναγκάσουν να καθαρίσουν την αλυσίδα παραγωγής τους σε χώρες όπως η Ινδονησία και η Μανίλα.
«Η HSBC ισχυρίζεται ότι είναι μια τράπεζα που σέβεται τις υπεύθυνες πρακτικές αναφορικά με την αποψίλωση των δασών, Όμως με κάποιον τρόπο τα όμορφα αυτά λόγια ξεχνιούνται όταν πρόκειται να υπογράψει συμβόλαια», ανέφερε η Ανίσα Ραχμαουάτι υπεύθυνη της Greenpeace για την νοτιοανατολική Ασία.
Από την πλευρά της η τράπεζα απάντησε ότι «οι κανονισμοί της HSBC απαγορεύουν τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που είναι παράνομες, βλάπτουν τα δάση (…) ή παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων ή του τοπικού πληθυσμού».
Η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός φοινικέλαιου στον κόσμο, ένα βρώσιμο έλαιο που χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, από τις σοκολάτες ως τα σαπούνια. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι αποψιλώνονται εκατομμύρια στρέμματα δασών προκειμένου να αυξηθούν οι εκτάσεις γης για την καλλιέργεια φοινικόδεντρων.
«Η HSBC ισχυρίζεται ότι ο κανονισμός της “απαγορεύει τη χρηματοδότηση των αποψιλώσεων”, αν και πολλές εταιρείες που χρηματοδοτεί καταστρέφουν τα δάση», τονίζει η Greenpeace.
Η περιβαλλοντική οργάνωση κάλεσε τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης να ερευνά πιο προσεκτικά τους πελάτες της και να μην βασίζεται στην Στρογγυλή Τράπεζα για το Βιώσιμο Φοινικέλαιο (RSPO), στην οποία περιλαμβάνονται οι προμηθευτές φοινικέλαιου που πιστοποιημένα παράγουν βιώσιμο φοινικέλαιο.
Η RSPO έχει δεχθεί πρόσφατα επικρίσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις επειδή αντιμετωπίζει ανεπαρκώς τις καταγγελίες εναντίον μελών της, ωθώντας κάποιες εταιρείες όπως η Nestle να ελέγχει μόνη της τους προμηθευτές της.