Κατάλογο με όσους εξαπατούν στο διεθνές εμπόριο ετοιμάζει ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει σήμερα από την κυβέρνησή του να προσδιορίσει τις χώρες που είναι υπεύθυνες για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας προειδοποίησης που απευθύνεται κατά πρώτο λόγο στην Κίνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόκειται να υπογράψει δύο διατάγματα τα οποία έχουν στόχο τον εντοπισμό των αιτιών και των υπευθύνων για το αμερικανικό έλλειμμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος, ο στόχος είναι να υπάρξει, μέσα σε 90 ημέρες, ένας κατάλογος «χώρα προς χώρα, προϊόν προς προϊόν» που θα εντοπίζει τα κρούσματα «εξαπάτησης», αλλά και συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών που δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους ή ακόμη κανονισμούς που δεν γίνονται σεβαστοί.

«Αυτό θα χρησιμεύσει ως βάση για τη λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός υπενθυμίζοντας πως «η πρώτη πηγή ελλείμματος» είναι η Κίνα.

Η υπογραφή των διαταγμάτων αυτών γίνεται μια εβδομάδα πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στη Φλόριντα.

Με μήνυμά του στο Twitter χθες το βράδυ, ο Τραμπ προειδοποίησε πως η συνάντηση θα είναι «πολύ δύσκολη». «Δεν μπορούμε πλέον να έχουμε τεράστια εμπορικά ελλείμματα (…) και απώλειες θέσεων εργασίας», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου, μια δωδεκαριά χώρες –μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, η Γερμανία, το Μεξικό, η Ινδία, η Γαλλία και η Ελβετία– μπορεί να περιληφθούν στον κατάλογο που θα καταρτιστεί μέσα στους επόμενους μήνες, ακόμη κι αν αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως πως θα ληφθούν μέτρα ως αντίποινα.

«Σε ορισμένες περιπώσεις, είναι απλώς καλύτεροι από εμάς στην παραγωγή αυτού ή του άλλου προϊόντος ή μπορούν να το παράγουν λιγότερο ακριβά», εξήγησε.

Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο μεγιστάνας των ακινήτων υπογράμμιζε, με ισχυρούς τόνους προστατευτισμού, την πεποίθησή του πως οι ΗΠΑ είναι ο μεγάλος χαμένος των εμπορικών συμφωνιών που συνήφθησαν κατά τις περασμένες δεκαετίες.

Προέβαλλε τη βούλησή του να διαπραγματευθεί κείμενα που δεν οδηγούν «σε κλείσιμο εργοστασίων» στο αμερικανικό έδαφος.

Λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία, απαίτησε ιδιαίτερα την επαναδιαπραγμάτευση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών (Alena) που από το 1994 συνδέει τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό, αναφέρει το ΑΠΕ.


Exit mobile version