Η Γιουστίνα Ζάτουσκα από την Πολωνία έχει μια μεγάλη αγάπη, την οποία έχει μετατρέψει σε επάγγελμα. Εδώ και χρόνια εργάζεται στη μονάδα βαφής πασχαλινών αυγών του Ούντο Μπαουμάιστερ στο Μπρέκερφελντ. Δουλειά της είναι να βράζει, να βάφει και τέλος να συσκευάζει αυγά για τις ημέρες του Πάσχα. Όσο πλησιάζουν οι ημέρες των πασχαλινών γιορτών η γερμανική μονάδα συσκευάζει έως και 600.000 αυγά τη μέρα.
Σε κόκκινο, κίτρινο, μπλε, πράσινο, πορτοκαλί. «Ιδιαίτερη ζήτηση τελευταία έχουν τα αυγά σε σχήμα ουράνιου τόξου», λέει με περηφάνια ο Φόλκερ Ρούγκερμπερ, ειδικός σε θέματα χρωμάτων στο ίδιο εργοστάσιο, όπου εργάζεται εδώ και 35 χρόνια. Τα λευκά αυγά περνούν ένα- ένα από ένα μηχάνημα που βγάζει διάφορα χρώματα και καταλήγουν στο τέλος να βάφονται ριγέ. Η μέθοδος βαφής μοιάζει πολύ με τον τρόπο που βάφονται τα αυτοκίνητα, μόνο που σε αυτή την περίπτωση τα χρώματα είναι κατάλληλα για τρόφιμα. Μια ολόκληρη επιστήμη!
Ο Ρούγκεμπεργκ έχει συνταξιοδοτηθεί, αλλά κάθε χρόνο τέτοιες μέρες βρίσκεται στο εργοστάσιο, που λειτουργεί κυρίως με εποχικό προσωπικό. Συνολικά απασχολούνται 60 άτομα και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μονάδες στη Γερμανία στον χώρο.
Μια οικογενειακή επιχείρηση με τη δική της ιστορία
H συγκεκριμένη επιχείρηση ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από 40 χρόνια από τον πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη, αρχικά με ειδίκευση στην παραγωγή χρωμάτων για τρόφιμα. Την εποχή εκείνη οι γερμανίδες νοικοκυρές συνήθιζαν να βάφουν αυγά στο σπίτι χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες που έβρισκαν στην αγορά ή φυτικά εκχυλίσματα.
Ο πατέρας Μπαουμάιστερ ξεκίνησε τότε δειλά-δειλά μια συνεργασία με το πολυκατάστημα Kaufhof στο Χάγκεν και με τον καιρό άρχισε να εδραιώνεται στην τοπική αγορά. Σήμερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία υπάρχουν στη Γερμανία 10 μεγάλες και 20 μικρότερες επιχειρήσεις που ειδικεύονται στην βαφή αυγών. Ωστόσο καμία εξ αυτών δεν μπορεί πλέον να επιβιώσει εξ ολοκλήρου από τον τζίρο που κάνει η πώληση των πασχαλινών αυγών.
Πολλές εκτρέφουν τα δικά τους κοτόπουλα, άλλες προσφέρουν επίσης υπηρεσίες συσκευασίας αυγών κι άλλες πάλι παράγουν κι άλλα παραδοσιακά προϊόντα. Οι μεγαλύτερες μονάδες βαφής αυγών βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Αυστρία, την Ολλανδία και την Αυστρία, ενώ αυξάνεται και ο ανταγωνισμός εκτός Ευρώπης, με ανερχόμενες ανταγωνίστριες εταιρείες να βρίσκονται σε κινεζικές πόλεις, ακόμη και στο Αμπού Ντάμπι.
Έμφαση στην ποιότητα
Για τη γερμανική επιχείρηση πάντως το μεγάλο στοίχημα βρίσκεται στην ποιότητα. Εξάλλου το χρώμα δεν προσφέρει μόνο ομορφιά αλλά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο αυγό, καθώς σφραγίζει τους ανοιχτούς πόρους που βρίσκονται στο τσόφλι. Επίσης, όπως σημειώνει ο Ούντο Μπαουμάιστερ, ο νυν ιδιοκτήτης της επιχείρησης, για βαφή επιλέγονται μόνο τα «τέλεια» αυγά, με λεία επιφάνεια κατάλληλη να ζωγραφιστεί. Έπειτα το βράσιμο γίνεται με ειδική τεχνική σε δύο στάδια, την προθέρμανση και τον βρασμό.
Στην συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία της βαφής σε ειδικά μηχανήματα. Κι αν οι πολέμιοι των βιομηχανικά βαμμένων αυγών εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών για τις μεθόδους και τις ουσίες που χρησιμοποιούνται, η Ένωση Παραγωγών καθησυχάζει λέγοντας ότι τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες, γερμανικές και ευρωπαϊκές προδιαγραφές τόσο ως προς την προέλευση των αυγών όσο και ως προς τη διαδικασία βαφής. Τα λογότυπα «ΚΑΤ» και «QBE» που αναγράφονται στις σχετικές συσκευασίες πιστοποιούν άλλωστε την ποιότητα.
Πηγή: DW