Έντονες αμφιβολίες για την επίλυση του προβλήματος ρευστότητας της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, εκφράζει η JP Morgan, σε έκθεσή της, με ημερομηνία 18 Μαρτίου και υπό τον διακριτικό τίτλο “Why we doubt this week’s Summit will solve the cash crunch” (“γιατί αμφιβάλλουμε ότι η Σύνοδος Κορυφής αυτής της εβδομάδας θα δώσει λύση στο πιστωτικό πρόβλημα της Ελλάδας”)
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, είναι απίθανο να βρεθεί λύση για την Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να αποφύγει το πιστωτικό κραχ, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να διεκδικήσει μια πολιτική λύση για την Ελλάδα, κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, προκειμένου η ΕΚΤ να κάνει αποδεκτό το αίτημα της Αθήνας για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Οι συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους εταίρους αναμένεται να διεξαχθούν στη σκιά της μικρής προόδου που έχει καταγραφεί στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Το βασικό σενάριο
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της JP Morgan, το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει πως Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2015. Πρόκειται για το βασικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας.
Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνονται οι κίνδυνοι για διάσταση απόψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Συγκεκριμένα, προειδοποιεί για μια “παγωμένη σύγκρουση”.
Πως θα προκύψει αυτή η “παγωμένη σύγκρουση;”. Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει νέα οικονομική στήριξη, τότε θα συντηρηθεί η διαδικασία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προς ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup θα καθίστανται ολοένα και πιο δύσκολες, γεγονός που μοιραία θα οδηγήσει στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων. Η ελληνική οικονομία θα πληγεί από την αυξημένη αβεβαιότητα και τους περιορισμούς στις τράπεζες.
Τότε θα είναι μονόδρομος ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ή ακόμη και εκλογές.