Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές συντηρητικών και ακροδεξιών αντιπολιτευόμενων κομμάτων της Ιταλίας, με επικεφαλής τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Ρώμης για να διαδηλώσουν κατά της νέας κυβέρνησης της χώρας.
Το πλήθος, κρατώντας σημαίας της Λέγκας και της Ιταλίας, κατέκλυσε την Πιάτσα Σαν Τζοβάνι, όπου κατά παράδοση γίνονται οι συγκεντρώσεις των αριστερών κομμάτων και των συνδικάτων. Ο Σαλβίνι και οι σύμμαχοί του μίλησαν στους συγκεντρωμένους με φόντο το σύνθημα “Ιταλική Υπερηφάνεια”.
“Αυτή είναι η Ιταλία που εργάζεται και υποφέρει, που ονειρεύεται και ελπίζει”, είπε ο Σαλβίνι, μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνασπισμού με το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων. Η κυβέρνηση αυτή κατέρρευσε τον Αύγουστο όταν ο ηγέτης της Λέγκας, ενθαρρυμένος από τις δημοσκοπήσεις που έφερναν το κόμμα του να προηγείται, αποχώρησε ελπίζοντας ότι θα προκαλούσε εκλογές και θα αναλάμβανε την πρωθυπουργία. Όμως το Κίνημα 5 Αστέρων συμμάχησε με το Δημοκρατικό Κόμμα, στέλνοντας τη Λέγκα στην αντιπολίτευση.
“Εμείς είμαστε ο λαός εναντίον της ελίτ, θα αλλάξουμε την ιστορία αυτής της χώρας”, είπε ο Σαλβίνι.
Σύμφωνα με τον ηγέτη της Λέγκας, 200.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Η αστυνομία έκανε λόγο για 50.000 διαδηλωτές.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά της Λέγκας έχουν μειωθεί ελαφρά από το καλοκαίρι, όμως παραμένει πρώτο κόμμα, συγκεντρώνοντας γύρω στο 30%.
Πριν από τον Σαλβίνι είχαν ανέβει στη σκηνή ο 83χρονος πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Φόρτσα Ιτάλια και η Τζόρτζια Μελόνι, η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας. Τα τρία κόμματα ενώνουν συνήθως τις δυνάμεις τους στις τοπικές εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών.
“Σ’ ευχαριστώ Σίλβιο για τις μάχες που έδωσες και τις μάχες που θα δώσουμε”, είπε ο Σαλβίνι, υποσχόμενος ότι η κεντροδεξιά θα παραμείνει ενωμένη “για να κερδίσουμε μαζί”.
Ο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση “την πιο αριστερή στην ιστορίας μας” και είπε ότι κατέβηκε στην πολιτική πριν από 25 χρόνια για να σώσει την Ιταλία από τους “κομμουνιστές”, προειδοποιώντας ότι τώρα ο κίνδυνος αυτός είναι ακόμη μεγαλύτερος.