Η «μαύρη» οικονομία και οι παράνομες δραστηριότητες στην Ιταλία αντιπροσώπευαν το 2013 έναν κύκλο εργασιών που έφθανε περίπου τα 206 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία η μεγάλη πλειονότητα (περίπου 190 δισεκατομμύρια) προερχόταν από την πρώτη πηγή, αναφέρει σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Istat).
Με τίτλο “Η κρυφή οικονομία”, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάπτυξη στη διάρκεια των τελευταίων ετών της μαύρης οικονομίας: η αξία της ήταν περίπου 190 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 και αποτελούσε περίπου το 11,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), έναντι 11,7% του ΑΕΠ το 2012 και 11,4% του ΑΕΠ το 2011, διευκρινίζει το Istat.
Το σύνολο της “κρυφής” οικονομίας αποτελούσε περίπου το 12,9% του ΑΕΠ το 2013, σύμφωνα με το Istat.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της “κρυφής” οικονομίας (47,9%) αντιπροσωπεύουν τα μη δηλωμένα εισοδήματα σε διάφορους τομείς, όπως οι επαγγελματικές υπηρεσίες, οι κατασκευές, το εμπόριο, οι μεταφορές ή η εστίαση.
Στη δεύτερη θέση (34,7%) βρίσκεται ο πλούτος που παράγεται από τη μαύρη εργασία, στην τρίτη (9,4%) ο πλούτος από “μαύρες” εκμισθώσεις ή φιλοδωρήματα και στην τελευταία θέση (8%) ο πλούτος από παράνομες δραστηριότητες.
Το Istat υπογραμμίζει πως ο αριθμός των προσώπων “σε κατάσταση μη κανονική”, δηλαδή που ασκούν μαύρη εργασία σε διάφορες μορφές και σε διάφορους βαθμούς, έχει φθάσει τα 3.487.000.
Ο μεγαλύτερος αριθμός (45%) καταγράφεται στις “προσωπικές υπηρεσίες”, δηλ. οι εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί που ασχολούνται με τη φροντίδα των ηλικιωμένων ή των παιδιών στην Ιταλία, καθώς και στη γεωργία (17,6%), που απασχολεί επίσης πολλούς αλλοδαπούς εποχικούς εργαζόμενους.
Οι παράνομες δραστηριότητες δημιούργησαν στο σύνολό τους έναν κύκλο εργασιών που ανέρχεται σε περίπου 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλ. περίπου 1,1% του ΑΕΠ, όμως το Istat δεν αναλύει το συνολικό αυτό ποσό σε επιμέρους στοιχεία.