Quantcast
Ιταλία: Nέα τραγωδία με πρόσφυγες στα νερά της Μεσογείου - enikonomia.gr
share

Ιταλία: Nέα τραγωδία με πρόσφυγες στα νερά της Μεσογείου

δημοσιεύτηκε:

Νέες, τραγικές εξελίξεις καταγράφονται σήμερα στο μέτωπο του προσφυγικού, αυτή τη φορά με επίκεντρο την Ιταλία. Όπως επιβεβαίωσε πριν από λίγη ώρα ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα οι νεκροί, όπως όλα δείχνουν, ανέρχονται σε εκατοντάδες, χωρίς ωστόσο να αναφέρει για την ώρα περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αγνοούνται τουλάχιστον τετρακόσιοι Σομαλοί, κυρίως, που είχαν αποπλεύσει με δυο μεγάλες βάρκες από την Αίγυπτο με προορισμό την Ιταλία. Όπως γράφει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα στην ηλεκτρονική της έκδοση, μόλις 29 άτομα, διασώθηκαν από το λιμενικό.

Παράλληλα, χθες βράδυ, το πλοίο Aquarius, σε συντονισμό με την ιταλική ακτοφυλακή, κατάφερε να διασώσει 108 μετανάστες νότια της Σικελίας. Από την φουσκωτή λέμβο με την οποία ταξίδευαν, ανασύρθηκαν, όμως, και έξι πτώματα. Στο Λιμάνι, επίσης της Αουγκούστα της Σικελίας, η ιταλική ακτοφυλακή μετέφερε χθες βράδυ 33 σώους μετανάστες, από τους οποίους δέκα είναι γυναίκες και άλλα τόσα είναι παιδιά.

Aναμένεται πολλαπλασιασμός των αφίξεων

Eίναι σαφές πάντως ότι ενεργοποιείται και πάλι ο λεγόμενος «μεσογειακός διάδρομος μέσω Ιταλίας» και ότι οι αφίξεις μεταναστών πρόκειται να πολλαπλασιαστούν τις ερχόμενες εβδομάδες με την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Στο μεταξύ, σήμερα η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι παρουσιάζει επίσημα στις Βρυξέλλες την πρότασή της σχετικά με ένα «σύμφωνο για την μετανάστευση», η οποία προβλέπει την οικονομική βοήθεια των χωρών καταγωγής και διέλευσης των οικονομικών μεταναστών, στην Αφρική. Ζητά σε αντάλλαγμα έναν πιο αυστηρό και αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων τους. Στόχος της όλης πρότασης είναι να αποφευχθούν νέες τραγωδίες στην Μεσόγειο και να ευνοηθεί η σταθεροποίηση και ανάπτυξη των διαφόρων αφρικανικών χωρών.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.