Ιταλία: Επισπεύδει την ανακεφαλαιοποίηση 4 τραπεζών για τον φόβο κουρέματος καταθέσεων

Η Ιταλία επισπεύδει την ανακεφαλαιοποίηση τεσσάρων τραπεζών της πριν το τέλος του έτους, για να προλάβει την εφαρμογή της νέας τραπεζικής οδηγίας που προβλέπει το «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό πρόβλημα των κόκκινων τραπεζικών δανείων που υπονομεύουν την οικονομική της ανάπτυξη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η αναδιάρθρωση των τεσσάρων προβληματικών τραπεζών – Banca Marche, CariFerrari, CariChieti και Banca Etruria – θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 3,6 δις. ευρώ από το νέο ταμείο εξυγίανσης τραπεζών, στο οποίο εισφέρουν θα ισχυρότερα και μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα, περιλαμβανομένων των Intesa Sanpaolo, UniCredit και UBI.

Η διάσωση των τεσσάρων τραπεζών αποτελεί το πρώτο βήμα της κυβέρνησης Ρέντσι να εκκαθαρίσει τα κόκκινα δάνεια, που έφθασαν συνολικά τα 300 δις. ευρώ στα μέσα στου 2014, σύμφωνα με το ΔΝΤ, και εμποδίζουν την παροχή δανείων στις ιταλικές επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες αυτές θα αναδιαρθρωθούν και θα ανακεφαλαιοποιηθούν με τα κόκκινα δάνειά τους να μεταφέρονται σε μία ξεχωριστή «κακή τράπεζα».

Το ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών, που εγκρίθηκε από την ΕΕ, περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές πιστωτικές γραμμές, μία μακροπρόθεσμη και μία βραχυπρόθεσμη που πρέπει να αποπληρωθεί έως το τέλος του έτους. Η βραχυπρόθεσμη πίστωση περιλαμβάνει εγγύηση του κρατικού αναπτυξιακού ταμείου Cassa Depositi e Prestiti.

H κυβέρνηση θέλει να ανακοινώσει έως το τέλος του έτους τη δημιουργία μίας μεγαλύτερης «κακής τράπεζας», με κεφάλαια αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, παρά την κριτική από την Επιτροπή Ανταγωνισμού των Βρυξελλών, που επικαλούνται τους κανόνες σχετικά με την παροχή κρατικής βοήθειας.

Exit mobile version