Ιταλία: Εφαλτήριο των λαϊκιστών για την εξουσία το δημοψήφισμα;

Μετά τη Ρώμη και το Τορίνο, γιατί όχι η Ιταλία. Οι λαϊκιστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που ήδη έχει την εξουσία σε τριάντα πόλεις της χώρας, υπολογίζει στη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής για να κάνει άλλο ένα βήμα προς την εξουσία.

Στην τελική ευθεία προς την ψηφοφορία, η προεκλογική εκστρατεία πολώθηκε ανάμεσα στον κωμικό γενοβέζο ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο και τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τα κόμματα των οποίων είναι ισόπαλα στην πρόθεση ψήφου.

Οι προσβολές που αντάλλαξαν οι δύο άνδρες κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με τον Μπέπε Γκρίλο να φτάνει μέχρι του σημείου να χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό «πληγωμένη γουρούνα» μετά τις αρνητικές για εκείνον δημοσκοπήσεις, ενώ ο Ματέο Ρέντσι ανταπέδωσε αναφερόμενος στα σκάνδαλα που αμαύρωσαν τελευταία την εικόνα της ακεραιότητας που προβάλλει το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Ο ιδρυτής του δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του. Αλλωστε το διάσημο πλέον «Vaffanculo» που απηύθυνε για πρώτη φορά το 2007 σε συγκέντρωσή του θεωρήθηκε και το ιδρυτικό σύνθημα του κόμματός του.

«Εάν επικρατήσει το “όχι”, θα πάμε σε εκλογές», δηλώνει αδιάκοπα ο κωμικός στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Η τελευταία θα γίνει στο Τορίνο την Παρασκευή και θα είναι ο τελευταίος σταθμός του «TreNo Tour», της τελευταίας σιδηροδρομικής περιοδείας των οπαδών του, των «Grillini», σε ολόκληρη την Ιταλία υπέρ του «όχι».

Η συνταγματική μεταρρύθμιση που επιδιώκει ο Ματέο Ρέντσι και τίθεται σε δημοψήφισμα επιδιώκει να φέρει πολιτική σταθερότητα σε μία Ιταλία που έχει γνωρίσει 60 κυβερνήσεις από το 1946 περιορίζοντας δραστικά την εξουσία της Γερουσίας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του απαγορεύεται δέκα ημέρες πριν από την ψηφοφορία) δίνουν προβάδισμα 5 έως 8 μονάδων στο «όχι».

Μεγαγραφειοκράτες

Οι εκκλήσεις υπέρ του «ναι» του Μπαράκ Ομπάμα, της Αγγελα Μέρκελ, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις τελευταίες ημέρες το μόνο που κατάφεραν ήταν να φέρουν νερό στον μύλο του «αντισυστημικού» Γκρίλο, μεγάλου αντιπάλου των «μεγαγραφειοκρατών».

Η απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης από μία πλειοψηφία των Ιταλών μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση της κυβέρνησης Ρέντσι και σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες είναι σε θέση να κερδίσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις.

Ενισχυμένο από το Brexit και το λαϊκιστικό κύμα που έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με την εκλογή Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο διαβεβαιώνει ότι μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, βασιζόμενο στην εμπειρία του τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Μία ικανότητα που πολλοί παρατηρητές της ιταλικής πολιτικής ζωής θέτουν σε αμφισβήτηση, θεωρώντας ότι το κίνημα είναι ακόμη πολύ νέο και δεν βρίσκεται στο ύψος των φιλοδοξιών του, ενώ καλά θα έκανε να παραμείνει στην αντιπολίτευση.

«Οσοι υιοθετούν αυτή τη ρητορική το κάνουν με μοναδικό στόχο να μας μειώσουν», διαβεβαιώνει με δηλώσεις της στο AFP η Τζούλια Γκρίλο, η επικεφαλής του Κινήματος στη Βουλή, η οποία, παρά το επώνυμό της, δεν έχει συγγενική σχέση με τον γενοβέζο κωμικό.

«Στο Κοινοβούλιο αυτής της χώρας υπάρχουν κανόνες που δεν επιτρέπουν σε παρατάξεις όπως η δική μας να έχουν συγκεκριμένη επίδραση στη ζωή των Ιταλών, άρα, η μόνη λύση για μας είναι να κυβερνήσουμε», εξηγεί.

Και στο επιχείρημα της έλλειψης πολιτικής εμπειρίας, οι βουλευτές του Κινήματος απαντούν φέροντας ως παράδειγμα τον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μέχρι την ανάληψη της πρωθυπουργίας, είχε την εμπειρία του δημάρχου της Φλωρεντίας, αλλά «δεν είχε ποτέ εκλεγεί στο ιταλικό κοινοβούλιο, ούτε είχε αντικρύσει ποτέ νομοσχέδιο».

Εκτός από τους 17 ευρωβουλευτές του, το Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο διαθέτει 91 βουλευτές στην ιταλική βουλή, 88 μέλη τοπικών συμβουλίων και εκατοντάδες δημοτικούς συμβούλους.

«Και οι πάμπολλες προτάσεις που έχουμε κάνει στο Κοινοβούλιο εδώ και τρία χρόνια αποδεικνύουν ότι εκτός από το να είμαστε αντιπολίτευση, είμαστε επίσης μία δύναμη εποικοδομητικής πρότασης», διαβεβαιώνει η Τζιανλούκα Περίλι, τοπική σύμβουλος στο Λάτιο.

Ωστόσο, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αγωνίζεται να αποτελέσει μία πειστική δημοτική αρχή στη Ρώμη, όπου η 38χρονη Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία εξελέγη τον Ιούνιο, περνά δύσκολες μέρες.


Exit mobile version