Αυξήσεις- ρεκόρ στα τρόφιμα και στην ενέργεια στην Ιταλία.
Η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών, Unc καταγράφει τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα του τομέα των τροφίμων, μετά τα στοιχεία που παρουσίασε το Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας Istat για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου (συν 11,9% σε ετήσια βάση). Αναλυτικά μέσα σε 1 χρόνο αυξήθηκε:
- το σπορέλαιο κατά 56%,
- το βούτυρο κατά 42,9%,
- η ζάχαρη κατά 35,9%
- και το ρύζι κατά 30,6%.
Παράλληλα, η τιμή του γάλακτος μακράς διαρκείας σημείωσε αύξηση της τάξεως του 29,4%, των λαχανικών κατά 25,1% ενώ το αλεύρι ακρίβυνε τους τελευταίους 12 μήνες κατά 23,7%.
Οι ανατιμήσεις στα μακαρόνια
Οι ανατιμήσεις στα μακαρόνια έφτασαν το 22,5%, στα αυγά το 18,7% ενώ η τιμή του κοτόπουλου αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021. Σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Καταναλωτών, μέσα σε 12 μήνες το κόστος της ενέργειας στην ελεύθερη αγορά υπερτριπλασιάστηκε, με αύξηση του 329%.
Ο πρόεδρος της Unc, Mασιμιλάνο Ντόνα προέβλεψε ότι βάσει της τελευταίας αύξησης του πληθωρισμού, φέτος τα ιταλικά νοικοκυριά θα κληθούν, κατά μέσο όρο, να ξοδέψουν 3.324 ευρώ περισσότερα απ΄ότι την περσινή χρονιά.