Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα αρχίζει σήμερα διαβουλεύσεις για την έξοδο από την πολιτική κρίση που εγκανιάσθηκε επισήμως μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, του ηττημένου του ιταλικού δημοψηφίσματος.
Ο πρόεδρος Ματαρέλα, ύπατος μεσολαβητής στην κατάσταση που δημιούργησε το εκκωφαντικό «όχι» των Ιταλών στη συνταγματική μεταρρύθμιση, θα συναντηθεί το απόγευμα με τους προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής Πιέτρο Γκράσο και Λάουρα Μποντρίνι αντίστοιχα, καθώς και με τον πρώην πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Αύριο οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν με τα μικρά κόμματα και τις τοπικές πολιτικές παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, πριν από την κρίσιμη ημέρα του Σαββάτου, οπότε και θα έχει έλθει η σειρά των μεγάλων πολιτικών κομμάτων να παρελάσουν από το Κιρινάλιο.
Η πρώτη πολιτική δύναμη της Ιταλίας, το Δημοκρατικό Κόμμα, θα είναι και το τελευταίο. Ο Ματέο Ρέντσι παραμένει ηγέτης του, αλλά δεν θα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις αυτές. Ανακοίνωσε ήδη από χθες στο κόμμα του ότι παίρνεια άδεια για να επιοστρέψει στην Τοσκάνη , όπου ζει η οικογένειά του και όπου θέλει να διοργανώσει διαγωνισμό Playstation με τα τρία του παιδιά. Ωστόσο, συνεπής με το στιλ που έχει λανσάρει στην ιταλική πολιτική σκηνή και θέλει να το αποκαλεί «μαχητικό» , δήλωσε ότι «δεν τον φοβίζει κανείς και πάνω απ΄όλα όχι οι πρόωρες εκλογές».
Το σενάριο αυτό της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες βρίκσεται στο τραπέζι του προέδρου τη Ιταλικής Δημοκρατίας, αλλά δεν περιλαμβάνεται στις προτιμήσεις του.
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα επιδιώκει μία συντεταγμένη πολιτική μετάβαση. Σύμφωνα με πληροφορία που διέρρευσε στον Τύπο, δήλωσε ότι «είναι αδιανόητη η προκήρυξη εκλογών πριν από τη ομογενοποίηση των εκλογικών συστημάτων της Βουλής και της Γερουσίας».
Νόμος του Μαΐου 2015, με την επωνυμία «Italicum», προβλέπει πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα για τη Βουλή, τη στιγμή που η αποτυχία της συνταγματικής μεταρρύθμισης διατηρεί όλες τις εξουσίες της Γερουσίας , που εκλέγεται με βάση αναλογικό εκλογικό σύστημα, πράγμα που κινδυνεύει να καταστήσει ανέφικτη τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και ακυβέρνητη τη χώρα.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο εκκρεμούν προσφυγές κατά του «Italicum», θα αρχίσει την εξέταση του θέματος στις 24 Ιανουαρίου και μπορεί να καταλήξει στην θέσπιση ενός κανόνα του παιγνιδιού που θα κληθούν να αποδεχθούν όλες οι πλευρές.
Αλλη επιλογή στην οποία αναφέρθηκε χθες ο Ματέο Ρέντσι περιλαμβάνει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την υποστήριξη του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, σχήμα που μπορεί να διασφαλίσει την διακυβέρνηση της χώρας μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, τον Φεβρουάριο 2018. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό δεν μοιάζει πολύ πιθανό, αφού πολλές πολιτικές παρατάξεις έχουν ταχθεί μέχρι στιγμής υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.
«Διεκδικούμε άμεσα εκλογές, διαφορετικά θα καλέσουμε τους πολίτες να κατεβούν στους δρόμους», δήλωσε χθες ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά.
Στο ίδιο κλίμα, οι λαϊκιστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που βγαίνει ενισχυμένο από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που επιβεβαιώνει το κύμα δυσαρέσκειας, μετά το Brexit και την εκλογή του Τραμπ.
«Δεν θέλουμε να συζητάμε επί μήνες με τα κόμματα για τον εκλογικό νόμο», λέει ένας από τους τρενόρους του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο, ο Αλεσάντρο ντι Μπατίστα στη γερμανική Die Welt, σε μία συνέντευξη που αναδημοσιεύεται στην ιταλική La Repubblica.
Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε την προηγουμένη του δημοψηφίσματος και δημοσιεύθηκε από τη La Stampa δίνει το Δημοκρατικό Κόμμα επικεφαλής με το 32,5% των ψήφων, ενώ ακολουθεί το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με 27%.
Μένει η επιλογή της κυβέρνησης τεχνοκρατών, που υποστηρίζεται από την σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την προετοιμασία πρόωρων εκλογών. Ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές, ανάμεσά τους και ο πολιτικός επιστήμονας Τζιοβάνι Ορσίνι του πανεπιστημίου Luiss της Ρώμης, θεωρούν ότι μία τέτοια κυβέρνηση μπορεί κάλλιστα να κυβερνήσει μέχρι το 2018.
Οι περισσότεροι από τους 945 βουλευτές και γερουσιαστές του ιταλικού κοινοβουλίου θα βρίσκονται ακόμη στο πόσοτο τους μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και εξασφαλίζουν τα δικαιώματα πλήρους σύνταξης. Οπότε, όπως εκτιμά ο ιταλικός Τύπος, αυτό αποτελεί κίνητρο για να αντισταθούν στη διάλυση της Βουλής.
Στο μεταξύ, στις δύο πρώτες θέσεις των προβλέψεων του «totopremier», του τυχερού παιγνιδιού που γίνεται της μόδας σε κάθε πολιτική κρίση στην Ιταλία, βρίσκονται ο πρόεδρος της Γερουσίας και ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο διακεκριμένος οικονομολόγος ο οποίος ως επικεφαλής μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών θα ήταν σε θέση να καθησυχάσει τις αγορές που ανησυχούν για το ξέσπασμα τραπεζικής κρίσης, τη στιμή που ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε την υποβάθμιση της προοπτικής της Ιταλίας μετά το δημοψήφισμα.