Ο ισραηλινός πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες για δωροδοκία και δωροληψία. Ωστόσο η σκανδαλώδης υπόθεση δεν φαίνεται να απειλεί καθόλου το οικοδόμημα της εξουσίας του.
Πούρα και σαμπάνια αξίας πολλών εκατοντάδων ισραηλινών σέκελ ως δώρο για τον πρωθυπουργό. Προσδοκίες οικονομικών διευκολύνσεων για έναν εκδότη με αντάλλαγμα φιλοκυβερνητικά δημοσιεύματα. Έπιπλα για τον ιδιωτικό κήπο με έξοδα του δημοσίου. Προεκλογικές δωρεές από το εξωτερικό. Η λίστα των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι πολύ μεγάλη.
Παρά τις σκανδαλώδεις αποκαλύψεις όμως η κοινή γνώμη του Ισραήλ δεν αντιδρά. Μια πρωτόγνωρη κατάσταση σύμφωνα με τον Ντόροτ Ναβότ από το πολιτικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Χάιφα.
Όπως επισημαίνει, «η κοινή γνώμη είναι τόσο αδύναμη ώστε δεν θα γινόταν τίποτα, ακόμη κι αν αποφάσιζε ο γενικός εισαγγελέας να διακόψει τις έρευνες (κατά του Νετανιάχου). Δεν βλέπω αυτή την ώρα καμία δύναμη που θα μπορούσε να πει ότι ‘εμείς ως κοινή γνώμη ή ως πολιτικοί δεν επιτρέπουμε να παραμένει πρωθυπουργός κάποιος που συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο».
Οι ευθύνες της αντιπολίτευσης
Παρά τις καθημερινές αποκαλύψεις εναντίον του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται ακόμη ισχυρότερος, έχοντας την πανηγυρική στήριξη της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Τις έρευνες για τυχόν ποινικές ευθύνες εναντίον του τις ερμηνεύει ως επιθέσεις του Tύπου κατά του προσώπου του. Ένας λόγος για την ισχύ του πρωθυπουργού είναι η ασθενής αντιπολίτευση. Αυτή δεν συνιστά εναλλακτική επιλογή, εκτιμά ο Ντόροτ Ναβότ, τονίζοντας ότι επί σειρά ετών προσπαθούσε να αντιγράψει τον Νετανιάχου. Κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης επικαλούνται ακόμη και σήμερα το τεκμήριο της αθωότητας για την περίπτωση του ισραηλινού πρωθυπουργού.
Όπως επισημαίνει ο Ντόροτ Ναβότ, «τότε μην μιλάς για ποινικό δίκαιο και μίζες, αλλά μίλα απλά για το ότι ένας πολιτικός λαμβάνει κάθε μήνα πούρα από έναν δισεκατομμυριούχο. Η ερώτηση είναι τι είδους σχέση είναι αυτή μεταξύ ενός εκδότη και ενός πρωθυπουργού, είναι σωστή; Πρέπει να την αποδεχθούμε; Είμαστε όλοι μακιαβελιστές; Σε τι είδους δημοκρατία ζούμε»;
Ο ισραηλινός αναλυτής υπενθυμίζει ότι όταν παραιτήθηκε ο προκάτοχος του Νετανιάχου, Εχούντ Ολμέρτ, ήταν αντιμέτωπος με λιγότερες κατηγορίες για διαφθορά συγκριτικά με τον νυν πρωθυπουργό. Άνθρωποι από το ίδιο του το κόμμα και την κυβέρνηση τον είχαν εξωθήσει τότε σε παραίτηση. Ένας κίνδυνος που δεν απειλεί τον Νετανιάχου.
Η έκβαση της υπόθεσης φαίνεται ότι εξαρτάται τώρα από τους χειρισμούς της γενικής εισαγγελίας, η οποία καλείται να αποφασίσει τις προσεχείς εβδομάδες αν θα απευθύνει κατηγορίες κατά του Νετανιάχου. Αν δεν το πράξει, εκτιμά ο Ντόροτ Ναβότ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα εδραιώσει την ήδη ισχυρή του θέση.
Πηγή: DW