Ισπανία: Παράταση του μέτρου της απόσυρσης για τελευταία χρονιά

H Ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει το πρόγραμμα απόσυρσης ΙΧ για τελευταία φορά στη χώρα μετά από επτά συνεχείς ανανεώσεις.

Το μέτρο της απόσυρσης βοήθησε την ισπανική αγορά αυτοκινήτων τους τελευταίους 20 μήνες αφού η χώρα έπεσε σε ύφεση και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη προβλεφθεί 225 εκατ. ευρώ για τον τελευταίο γύρο των επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με το ισπανικό μέτρο απόσυρσης όσοι επιλέξουν πολυμορφικό όχημα επτά θέσεων επιδοτούνται με 2.250 ευρώ με στόχο να βοηθήσουν τις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά ωστόσο είναι μειωμένη κατά 750 ευρώ σε σχέση με πέρσι.

Αλλα μοντέλα έχουν έκπτωση 1.500 ευρώ ενώ σε αρκετά το όφελος κυμαίνεται σε 1.000 ευρώ δηλαδή 1.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με την εφαρμογή του μέτρου το 2014.

Να τονίσουμε πως στην Ισπανία το μέτρο της απόσυρσης χρηματοδοδείται κατά 50% από το κράτος και το υπόλοιπο 50% από τις αυτοκνητοβιομηχανίες.

Η ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία (ANFAC) χαιρέτισε την παράταση του μέτρου, αλλά ο πρόεδρός της, Jose Luis Lopez-Schuemmer, προειδοποίησε πως δεν πρέπει να εφησυχάζονται αναφέροντας πως: «Πρέπει να εργαστούμε για να γίνει πιο αποτελεσματική και κερδοφόρα» ενώ ο επικεφαλής της Mercedes-Benz κ. Schuemmer τόνισε πως: «Περίπου 900.000 αυτοκίνητα έχουν αγοραστεί μέσω του προγράμματος από την έναρξή του το 2012, σύμφωνα με το Υπουργείο Βιομηχανίας της Ισπανίας. Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 24% έως τον Απρίλιο και οι ταξινομήσεις ανήλθαν σε 349.857 μονάδες».

Αναλυτές του κλάδου αναμένουν αύξηση 13% στην ισπανική αγορά αυτοκινήτου σε σχέση με το 2014 με τις πωλήσεις να κυμανθούν σε περίπου 966.000 μονάδες ενώ το 2017 αναμένουν οι πωλήσεις ΙΧ στην Ισπανία να αγγίξουν το 1 εκατ. οχήματα.

Η παράταση του μέτρου της απόσυρσης θα είναι η τελευταία ανέφερε ο Ισπανός υπουργός Βιομηχανίας Χοσέ Μανουέλ Σόρια χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο καιρό θα διαρκέσει…

Γιώργος Κ. Ανδρής

Exit mobile version