Ισπανία: Εκλογές με περικοπές δεν γίνονται…

Πρόσφατα ο Μαριάνο Ραχόι επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη. Το αρχικό του σχέδιο ήταν να διοργανώσει μία συνάντηση με μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες, στην οποία θα διαφήμιζε τη μεταρρυθμιστική του πολιτική.

Όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά, καθώς οι δημοσιογράφοι άρχισαν να τον «βομβαρδίζουν» με ερωτήσεις σχετικά με τις αμφιβολίες που διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2016.

«Δεν συμφωνώ με αυτές τις εκτιμήσεις» ανέφερε ο Μαριάνο Ραχόι, για να συμπληρώσει: «Η Ισπανία θα εκπληρώσει οπωσδήποτε τα κριτήρια για το έλλειμμα. Όσο καιρό είμαστε στην κυβέρνηση, τα καταφέρνουμε.

Οι αμφιβολίες για το 2016 δεν αφορούν παρά ποσοστό μικρότερο της μονάδας. Η Ισπανία αναπτύσσεται, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αυξάνονται τα έσοδα, μειώνονται οι δαπάνες. Θα τα καταφέρουμε λοιπόν».

Κι όμως, δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θεωρεί ότι η Ισπανία θα κλείσει το 2016 με έλλειμμα μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο 2,8% του ΑΕΠ.

Το δίκτυο ταμιευτηρίων Funcas αναμένει επίσης μεγαλύτερο χάσμα εσόδων-εξόδων από αυτό που επισήμως προβλέπεται, και μάλιστα όχι μόνο για την επόμενη χρονιά, αλλά ήδη από το 2015. Και αυτό γιατί στο πρώτο εξάμηνο του 2015 έγιναν πολλές τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ στα τέλη του χρόνου διεξάγονται βουλευτικές εκλογές.

Και όπως επισημαίνει ο οικονομικός αναλυτής Χουάν Ιγκνάθιο Κρέσπο «σε χρονιά εκλογών καμία κυβέρνηση δεν επιτρέπει στον εαυτό της την πολυτέλεια να προχωρήσει σε περικοπές, αλλιώς πολύ απλά θα χάσει τις εκλογές.

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 είναι απλώς αναξιόπιστο. Αλλά βέβαια, αν ένα πολιτικό κόμμα τολμήσει να πει στους ψηφοφόρους του ότι ‘ξέρετε, μετά τις εκλογές θα σφίξετε το ζωνάριʼ είναι βέβαιο ότι θα χάσει τις εκλογές».

 

Ζητούνται επειγόντως 30 δισ. ευρώ

Τόσο η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας όσο και οι περιφερειακές κυβερνήσεις μειώνουν τον φόρο εισοδήματος, προχωρούν σε προσλήψεις και επαναφέρουν τον 14ο μισθό, τον οποίο είχαν καταργήσει το 2012.

Όποιος κι αν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2015, προειδοποιεί ο Κρέσπο, δεν θα έχει άλλη επιλογή από τις περικοπές:

«Για το 2015 και το 2016 η Ισπανία πρέπει να καλύψει ένα έλλειμμα περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για να γίνει αυτό δεν αρκεί η αύξηση των εσόδων. Τελευταία η οικονομία σημείωσε άνοδο, κάτι που βελτίωσε την κατάσταση των κρατικών εσόδων, αλλά οι περικοπές παραμένουν αναπόφευκτες. Και η σημερινή αναβολή των περικοπών δεν μπορεί παρά να δυσχεράνει τη μελλοντική ανάπτυξη» υποστηρίζει ο ισπανός αναλυτής.

Παρ΄όλ΄αυτά η ισπανική κυβέρνηση φαίνεται γενναιόδωρη στους υπολογισμούς της και, για την επόμενη χρονιά, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι πρόκεται για υπεραισιόδοξη πρόβλεψη, τόσο γενικότερα για την πορεία της ισπανικής οικονομίας, όσο και ειδικότερα για την εξέλιξη των κρατικών εσόδων. Φαίνεται όμως, εκτιμά ο αναλυτής Κρέσπο, ότι το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα έχει πιο σημαντικά προβλήματα να αντιμετωπίσει από την κατάρτιση ενός ρεαλιστικού προϋπολογισμού.

«Φανταστείτε το Λαϊκό Κόμμα να ξανακερδίσει τις εκλογές και η Ισπανία να κυλήσει και πάλι στην ύφεση το 2016. Η ίδια κυβέρνηση που είχε εξαγγείλει νέες δαπάνες το φθινόπωρο θα πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές την επόμενη άνοιξη.

Για τους πολιτικούς αυτό δεν είναι πρόβλημα. Το πραγματικό τους πρόβλημα είναι να κερδίσουν τις εκλογές. Μόνο όταν βρίσκονται στην εξουσία αρχίζουν να σκέφτονται πόσα χρήματα πράγματι μπορούν να ξοδέψουν. Όταν μία κυβέρνηση έχει μπροστά της τέσσερα ολόκληρα χρόνια, τότε δεν ανησυχεί για τις εκλογές…»

 

Αμφίρροπες δημοσκοπήσεις

Από τις δημοσκοπήσεις δεν διαφαίνεται αδιαμφισβήτητος νικητής. Θεωρείται πάντως δύσκολο να κερδίσει οποιοδήποτε κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία.

Πολλοί από τους σοσιαλιστές ελπίζουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους φιλελεύθερους, ενώ το αριστερο κόμμα Podemos αρχίζει να πέφτει στις δημοσκοπήσεις. Πάντως οι σοσιαλιστές υπόσχονται μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες, καθώς και μείωση του ΦΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ραδιοφωνικού σταθμού Cadena Ser για το αν είναι ρεαλιστική υπόσχεση αυτή, ο εκπρόσωπος του κόμματος για οικονομικά θέματα Τζόρντι Σεβίγια δήλωσε: «Πρέπει να το προσπαθήσουμε. Γνωρίζουμε ότι αυτός ο στόχος δεν είναι συμβατός με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η σημερινή κυβέρνηση ενάντια στη θέληση της Κομισιόν. Γι αυτό προτείνουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θέλουμε να διαπραγματευθούμε με τις Βρυξέλλες έναν νέο οδικό χάρτη για την εξυγίανση του προϋπολογισμού.

Θέλουμε από τη μία πλευρά να μειώσουμε το έλλειμμα, αλλά από την άλλη πλευρά να διασφαλίσουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διαχέεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες».

Πηγή: DW

Exit mobile version