IRENA: 15 δισ. δολ. σε ανακυκλώσιμο υλικό θα αξίζουν οι παλιοί ηλιακοί συλλέκτες έως το 2050

Έως και 15 δισ. δολ. σε ανακυκλώσιμο υλικό θα αξίζουν οι παλιοί ηλιακοί συλλέκτες έως το 2050, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), με την πιθανή εισροή ανακυκλωμένου υλικού θα μπορούσε να παράγει δύο δισεκατομμύρια νέους συλλέκτες.

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του IRENA τα απόβλητα φωτοβολταϊκά, που αποτελούνται από γυαλί σε ποσοστό περίπου 70%, ανέρχονται σε περίπου 78 εκατομμύρια τόνους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ικανότητα ανακύκλωσης στο τέλος της ζωής τους θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση του μέλλοντος της ηλιακής ανάπτυξης, και σημαίνει ότι η ηλιακή ενέργεια έχει περιβαλλοντική αξιοπιστία. Οι τιμές της ηλιακής ενέργειας πέφτουν συνεχώς και η βιομηχανία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, ωστόσο αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια μελλοντική πρόκληση μεγάλης ποσότητας αποβλήτων. Η παγκόσμια εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύς έφτασε τα 222 γιγαβάτ στα τέλη του 2015, με το 85% εξ αυτών να έχει εγκατασταθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στα 4.500 γιγαβάτ μέχρι το 2050.

Για να έχει η ηλιακή ενέργεια ένα πραγματικό περιβαλλοντικό όφελος για τον πλανήτη, τότε δεν μπορεί να συνεισφέρει τόσα πολλά απόβλητα ετησίως. Ωστόσο παράλληλα, σύμφωνα με την Ημερησία, η κατάσταση αυτή επιφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Εξάλλου, το 18% των φωτοβολταϊκών συστημάτων αποτελείται από το ιδιαίτερα ανακυκλώσιμο πλαίσιο από αλουμίνιο.

Οι τρέχουσες τεχνικές διαχείρισης των αποβλήτων φωτοβολταϊκών τεχνολογιών έχουν επιτύχει ένα ποσοστό ανακύκλωσης 96% σε πραγματικές επιδόσεις. Στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό αυτό στο 100%. Αν επιτευχθεί αυτό, θα δημιουργηθεί μια βιομηχανία 15 δισεκατομμυρίων τη στιγμή που αυτές οι ηλιακές μονάδες θα χρειαστούν αντικατάσταση σε τριάντα χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη του IRENA.

Ενεργειακή ζήτηση

Το μερίδιο των φωτοβολταϊκών στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030 θα μπορούσε να αυξηθεί στο 13%, αντί του 2% που είναι σήμερα, όπως τονίζει έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού ΑΠΕ.


Στο πλαίσιο της διεθνούς κλαδικής έκθεσης Intersolar Europe, ο IRENA στο report «Letting in the Light: How Solar Photovoltaics Will Revolutionize the Electricity System», τονίζει ότι η φωτοβολταϊκή βιομηχανία είναι έτοιμη για μαζική επέκταση, κυρίως λόγω της μείωσης κόστους.

Εκτιμάται ότι η φωτοβολταϊκή ισχύς μπορεί να φτάσει τα 1.760-2.500 GW ως το 2030, από τα 227 GW που είναι σήμερα.

«Σε πρόσφατες αναλύσεις που έκανε ο IRENA διαπιστώθηκε ότι η μείωση κόστους σε φωτοβολταϊκά και αιολικά θα συνεχιστεί και στο μέλλον, με περαιτέρω μειώσεις που θα αγγίξουν ως και το 59% ειδικά στα φ/β μέσα στα επόμενα 10 χρόνια», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού.


Ο ίδιος συμπληρώνει ότι σε αυτό το report «διαπιστώνεται ότι οι μειώσεις κόστους στα φωτοβολταϊκά, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, μπορούν να οδηγήσουν σε δραματική επέκταση της φωτοβολταϊκής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μετάβαση σε ένα ηλεκτρικό σύστημα που βασίζεται στις ΑΠΕ είναι σε εξέλιξη, με τα φ/β να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο».

Εστιάζοντας στην τεχνολογία, την οικονομία, τις εφαρμογές, τις υποδομές, την πολιτική και τις επιπτώσεις, το report παρέχει μια επισκόπηση της παγκόσμιας φωτοβολταϊκής βιομηχανίας και τις προοπτικές της για το μέλλον. Ειδικότερα επισημαίνονται τα εξής:

Ισχύς: Η φ/β ισχύς είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Αντιπροσώπευσε το 20% του συνόλου των νέων εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής το 2015. Την τελευταία 5ετία, η ισχύς της έχει αυξηθεί από τα 40 GW στα 227 GW.

Κόστος: Το κόστος της φωτοβολταϊκής ενέργειας ανέρχεται στα 5-10 σέντς του δολ. ανά κιλοβατώρα (KWh) σε Ευρώπη, Κίνα, Ινδία, Ν. Αφρική και ΗΠΑ. Το 2015 σημειώθηκαν ρεκόρ χαμηλών τιμών σε Ην. Αραβικά Εμιράτα (5,84 σέντς/KWh), Περού (4,8 σέντς/KWh) και Μεξικό (4,8 σέντς/KWh). Τον περασμένο Μάιο σε δημοπρασία στο Ντουμπάι κατατέθηκε προσφορά για 3 σέντς την KWh.

Επενδύσεις: Τα φωτοβολταϊκά αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το 50% του συνόλου των επενδύσεων στον κλάδο των ΑΠΕ. Το 2015, οι επενδύσεις παγκοσμίως έφθασαν τα 67 δισ. δολ. για φ/β στέγης, τα 92 δισ. για φωτοβολταϊκά εξαιρετικά μεγάλης ισχύος, και τα 267 εκατ. για συστήματα εκτός δικτύου.

Θέσεις εργασίας: Ο κλάδος απασχολεί σήμερα συνολικά 2,8 εκατ. υπαλλήλους στο στάδιο της κατασκευής, εγκατάστασης και συντήρησης ενός φωτοβολταϊκού.

Περιβάλλον: Η παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας έχει οδηγήσει σε μείωση του CO2 ως και 300 εκατ. τόνους το χρόνο. Το νούμερο αυτό μπορεί να φτάσει και τους 3 γιγατόνους ετησίως ως το 2030.

Κατά τον Amin «η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί άνω του 50% ως το 2030, κυρίως σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες. Για να καλυφθεί η ζήτηση αυτή οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές που θα επιτρέψουν στα φωτοβολταϊκά να αναπτυχθούν πλήρως».

Επενδύσεις έως το 2030

Την ίδια στιγμή, έκδοση του Entso-E, το οποίο δόθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση επισημαίνει ότι έως το 2030 θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους 150 δισ. ευρώ, σε τουλάχιστον 200 έργα μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη, ώστε να ενσωματωθεί κατά 45-60% η παραγωγή των ΑΠΕ στο δίκτυο και να μειωθούν κατά 80% τα επίπεδα εκπομπών ρύπων.

Μάλιστα, όπως τονίζεται, τα αυξανόμενα επίπεδα παραγωγής ενέργειας από τις ΑΠΕ παραμένουν η βασική κινητήρια δύναμη για την ενίσχυση του δικτύου. Το ευρωπαϊκό δίκτυο παραγωγής ενέργειας, την προσεχή 10ετία, θα βιώσει σημαντικές αλλαγές, που θα οδηγήσουν στην αντικατάσταση μεγάλου μέρους της υφιστάμενης παραγωγής, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης των ΑΠΕ. Οι λύσεις σε τοπικό επίπεδο, η κάλυψη της ζήτησης και η αποθήκευση ενέργειας θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο, ωστόσο και πάλι θα χρειαστούν νέα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας για να μεταφέρουν τις μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμης πηγής ενέργειας από τις περιφέρειες προς τα μεγάλα κέντρα, όπως εξηγεί ο Γενικός Γραμματέας του Entso-E, Konstantin Staschus, τονίζοντας πως «150 δισ. ευρώ, για ένα ορίζοντα 15 ετών, μπορεί να φαίνονται πολλά χρήματα, αλλά στην πραγματικότητα αντιστοιχούν μόνο στο 1% της αύξησης επί του συνόλου των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών».Το TYNDP 2016 δείχνει οι απαραίτητες επενδύσεις θα προσθέσουν περί το 1,5-2 ευρώ την μεγαβατώρα στην κατανάλωση ενέργειας στην Ευρώπη, για μια περίοδο 15 ετών.

Παράλληλα, η ενοποίηση της αγοράς θα μειώσει την bulk ηλεκτρική ενέργεια κατά 1,5 ευρώ, φτάνοντας τα 5 ευρώ τη MWh, ανάλογα με την τιμή των καυσίμων και το διοξείδιο του άνθρακα.







Exit mobile version