Εκτελεστικό διάταγμα για επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο «χωρίς εξαίρεση» υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Απλοποιώ τους τελωνειακούς δασμούς μας στον χάλυβα και στο αλουμίνιο προκειμένου να κατανοήσει όλος ο κόσμος τη σημασία τους. Οι δασμοί είναι 25% και χωρίς εξαίρεση η απαλλαγή. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες» είπε ο Ρεπουμπλικάνος στον Λευκό Οίκο.
Μολαταύτα, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι δασμοί δεν ισχύουν για την Αυστραλία λόγω του εμπορικού «πλεονάσματος» με τον σύμμαχο της χώρας του στην Ωκεανία. «Δεν θέλουμε να βλάψουμε άλλες χώρες, αλλά μας εκμεταλλεύονται για χρόνια» είπε ο Ρεπουμπλικάνος στο Οβάλ Γραφείο.
Ποιες χώρες θα πληγούν
Το μέτρο που ανακοίνωσε θα πλήξει κυρίως τον Καναδά που είναι και ο κυριότερος προμηθευτής χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ.
Η Βραζιλία, το Μεξικό και η Νότια Κορέα είναι εξίσου σημαντικοί προμηθευτές των μετάλλων αυτών.
Η Συνομοσπονδία Χαλυβουργιών της Βρετανίας, UK Steel, εξέφρασε ανησυχία για το «καταστροφικό πλήγμα» στον τομέα που ήδη έχανε ταχύτητα.
Η ανακοίνωση ενδέχεται να έχει καταστροφικό αντίκτυπο σε κάποιους τομείς δραστηριότητας στις ΗΠΑ.
«Ο χάλυβας και το αλουμίνιο είναι κρίσιμες πρώτες ύλες για τις αμερικανικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγικών», προειδοποίησε ο Μορίς Όμπστφελντ, ειδικός στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία.
Οι τελωνειακοί δασμοί ενδέχεται να προκαλέσουν «μείζον» σοκ προσφοράς, πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας (2017-2021) ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη προχωρήσει στην επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο.
Υπήρξε κατόπιν άρση των μέτρων αυτών, στην πλειονότητά τους, από τον ίδιο και από τον Δημοκρατικό διάδοχό του Τζο Μπάιντεν.
Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε πρόσφατα πως θα ανακοινώσει σήμερα Τρίτη ή αύριο Τετάρτη νέους «ανταποδοτικούς τελωνειακούς δασμούς» προκειμένου να εξισορροπήσει τη φορολόγηση προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ. Δηλαδή με τον τρόπο που φορολογούνται τα αμερικανικά προϊόντα στο εξωτερικό.
Οι τελωνειακοί δασμοί είναι ο βασικός μοχλός της οικονομικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ που έχει ως στόχο την μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την άσκηση πίεσης στους οικονομικούς εταίρους της χώρας του.
Οι αντιδράσεις είναι ποικίλες, περιλαμβάνουν από υποσχέσεις για ανταπόδοση ως προσπάθειες κατευνασμού.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό διαβεβαίωσε χθες πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «ανταποδώσει», όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ρεπουμπλικάνου. Η ΕΕ είχε βάλει στο στόχαστρο την εποχή εμβληματικά αμερικανικά προϊόντα, όπως το μπέρμπον ή οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson.
«Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός όταν πρόκειται για την προάσπιση συμφερόντων μας», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.
Ενώ ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ζήτησε να συνεχιστεί η συνεργασία με τις ΗΠΑ για το θέμα των δασμών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της ανέφερε πως δεν έχει λάβει κάποια ειδοποίηση για νέους τελωνειακούς δασμούς.
Μέχρι στιγμής ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πίεση στους εταίρους των ΗΠΑ αλλά και στη χώρα που θεωρεί τον μεγάλο αντίπαλο, την Κίνα: όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα υφίστανται από την περασμένη Τρίτη επιπρόσθετους δασμούς 10%, πέρα από αυτούς που εφαρμόζονταν ήδη.
Τα κινεζικά μέτρα αντιποίνων, στοχευμένοι δασμοί σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα, τέθηκαν σε ισχύ χθες. Αφορούν αμερικανικά αγαθά αξίας 14 δισ. δολαρίων. Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο κ. Τραμπ αφορούν κινεζικά αγαθά αξίας 525 δισ. δολαρίων.
Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκούο Τζιακούν, επανέλαβε πως δεν υπάρχει «νικητής σε εμπορικό ή τελωνειακό πόλεμο».
Πριν από 1 εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε το Μεξικό και τον Καναδά με γενικευμένους δασμούς 25%, προτού αναβάλει την απόφαση αυτή για έναν μήνα προτού καν τεθεί σε εφαρμογή.
Όσον αφορά την Κίνα, αποφάσισε να μην επιβληθούν δασμούς σε δέματα αξίας τουλάχιστον 800 δολαρίων που αυτό θα έπληττε πλατφόρμες όπως οι Shein και Temu.