Quantcast
ΗΠΑ: Συνάντηση Γέλεν με το τραπεζικό λόμπι την επόμενη εβδομάδα για το όριο δανεισμού - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Συνάντηση Γέλεν με το τραπεζικό λόμπι την επόμενη εβδομάδα για το όριο δανεισμού

δημοσιεύτηκε:

Το θέμα της αύξησης ορίου δανεισμού του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους θα συζητήσει την επόμενη εβδομάδα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν με μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Bank Policy Institute, λόμπι του τραπεζικού τομέα, όπως γνωστοποίησε αξιωματούχος του υπουργείου μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων  Reuters.

Υπενθυμίζεται δε πως στη συνάντηση της κ. Γέλεν με τους τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένων του διευθύνοντος συμβούλου της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον και αυτής της Citigroup Τζέιν Φρέιζερ, αναφέρθηκε πρώτα η ιστοσελίδα του  Politico.

Επίσης επισημαίνεται πως η συνάντηση που προγραμματιζόταν να γίνει σήμερα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των κορυφαίων στελεχών του Κογκρέσου  αναβλήθηκε και μετατέθηκε για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως επιβεβαίωσε τη Πέμπτη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ωστόσο τα μέλη έδωσαν εντελώς αντιφατικές ερμηνείες στην εξέλιξη αυτή.

Τι σηματοδοτεί η ακύρωση της συνάντησης της Γελέν με τους τραπεζίτες  για τις ΗΠΑ

Μάλιστα Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συζητούν τους τρόπους για να υπάρξει περιστολή των δημοσίων δαπανών και να αυξηθεί το όριο του δανεισμού προκειμένου να αποφευχθεί η «καταστροφική» κήρυξη στάσης πληρωμών, όπως  επισημάνουν αρμόδιες πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Επίσης το  www.politico.com αναφέρει πως το γεγονός ότι θα κάνει αυτή τη συνάντηση η  Γέλεν σε συνδυασμό με την εμφάνιση που θα κάνει την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής  της Ουάσιγκτον όπου θα δώσει το παρών μια ομάδα που εκπροσωπεί μικρά και ανεξάρτητα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα-  δείχνει ότι γίνονται περαιτέρω προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση για το θέμα χρέους.  Ωστόσο το Bank Policy Institute που εκπροσωπεί μεγάλες τράπεζες, αρνήθηκε να σχολιάσει επί τούτου.

Το www.politico.com  υπενθυμίζει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν συναντήθηκε το 2021 με κορυφαίους CEO στον Λευκό Οίκο για να παροτρύνει τους βουλευτές του GOP να άρουν το όριο χρέους.  Μάλιστα πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ΗΠΑ – ή πιστωτικής υποβάθμισης – είναι μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη  χρονική περίοδο από το 2011 καθώς το Κογκρέσο είναι διχασμένο.

Η προειδοποίηση της  Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε πρόσφατα πως το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος  μπορεί να αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών από την 1η Ιουνίου εάν δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού από το Κογκρέσο.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.