ΗΠΑ: Στο ανώτατο δικαστήριο το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ;

Νομικοί αναλυτές στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η σύγχυση που προκλήθηκε από την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος περί μετανάστευσης προκλήθηκε κυρίως από την ευρεία εφαρμογή του, αλλά και το μη καθορισμό εξαιρέσεων κατά την υπογραφή του. Οι εκτιμήσεις που εκφράζονται από νομικούς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσφυγής από την αμερικανική κυβέρνηση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην περίπτωση που το αρμόδιο δικαστήριο προσφυγών αποφανθεί για την απαγόρευση εφαρμογής του διατάγματος.

Σε δεύτερο επίπεδο, εκφράζονται εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο τροποποίησής του προεδρικού διατάγματος, ώστε να συμπεριλάβει μεταβολές και εξαιρέσεις.

Η παραπομπή της υπόθεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι πολύπλοκη υπόθεση, καθώς δεν επιλαμβάνεται υποθέσεων που βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο. Επιπρόσθετα, η κατάσταση γίνεται δύσκολη κι από το κενό που υπάρχει στην παρούσα αριθμητική σύνθεση του ανώτατου δικαστηρίου, με τέσσερις συντηρητικούς και τέσσερις προοδευτικούς δικαστές.

Το πρόβλημα της αριθμητικής σύνθεσης του δικαστηρίου αναμένεται να ξεπεραστεί με την επικύρωση του διορισμού του συντηρητικού δικαστή Νιλ Γκόρσιτς, που θα διαμορφώσει την αριθμητική σύνθεση των δικαστών σε 5 συντηρητικούς και 4 προοδευτικούς.

Ωστόσο, επί τη βάσει της γραφειοκρατικής διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού του, που ακολουθείται στις ΗΠΑ, απαιτείται χρονικό περιθώριο τουλάχιστον δύο μηνών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Έτσι, στην περίπτωση που το ομοσπονδιακό εφετείο του Σαν Φρανσίσκο αποφασίσει υπέρ της άρσης εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος, αυτό δε θα ισχύει για όσο χρονικό διάστημα απαιτήσει η διαδικασία προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αλλά και πιθανόν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ανάληψη των νέων δικαστικών καθηκόντων του Γκόρσιτς.

Η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος από τον Ντόναλντ Τραμπ για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ταξιδιωτών και προσφύγων από επτά μουσουλμανικές χώρες, με εξαίρεση τη Συρία, για την οποία, η απαγόρευση εισόδου των προσφύγων είναι μόνιμη, ακολουθεί τις προεκλογικές εξαγγελίες του Τραμπ. Στη διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο (τότε) προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είχε εξαγγείλει τον τερματισμό της παράνομης μετανάστευσης κυρίως από το Μεξικό, αλλά και τη λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ισλαμιστικής βίας.


Exit mobile version