Από σήμερα τίθενται σε ισχύ οι επιπρόσθετοι δασμοί 10% σε ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ από σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο, ύστερα από σχετική απόφαση που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτό είναι ένα πλήγμα για το παγκόσμιο εμπόριο. Οι δασμοί αυτοί, από τους οποίους εξαιρούνται κάποια προϊόντα – όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο χρυσός, ο χαλκός, το ασήμι, το παλλάδιο, η ξυλεία για κατασκευές, οι ημιαγωγοί, τα φαρμακευτικά προϊόντα και ορυκτά που δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ , προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες.
Ποιους δεν αφορούν οι νέοι δασμοί
Οι νέοι δασμοί δεν αφορούν τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Και αυτό επειδή σε αυτά έχουν ήδη επιβληθεί δασμοί 25%.
Ο λογαριασμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος από τις 9 Απριλίου για τις χώρες που εξάγουν περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ από όσα εισάγουν από αυτή. Οι δασμοί για τις εισαγωγές από την Κίνα θα φτάσουν το 54%, για αυτές από την ΕΕ το 20%, για το Βιετνάμ το 46% και για την Ιαπωνία το 24%.
Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που παρουσίασε χθες Παρασκευή η αμερικανική κυβέρνηση, οι νέοι δασμοί αφορούν περίπου 80 χώρες και περιοχές, περιλαμβανομένων των 27 κρατών- μελών της ΕΕ.
Ωστόσο από τον επίσημο κατάλογο έχουν αφαιρεθεί τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ στην περιοχή της Ανταρκτικής, στα οποία ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα επιβληθούν δασμοί, παρά το γεγονός ότι εκεί ζουν μόνο πιγκουίνοι.
Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) εξέφρασε χθες την ανησυχία της καθώς στον αμερικανικό κατάλογο εξακολουθούν να περιλαμβάνονται μερικές από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.
Η UNCTAD υπογράμμισε ότι οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και τα αναπτυσσόμενα μικρά νησιωτικά κράτη ευθύνονται για το 1,6% και το 0,4% αντίστοιχα του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δικαιολόγησε την Τετάρτη την απόφασή του για επιβολή επιπλέον δασμών στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα, κάνοντας λόγο για «εθνική έκτακτη ανάγκη» να μειωθεί το αμερικανικό έλλειμμα.
Οι δασμολογικοί φραγμοί
Τους δασμολογικούς φραγμούς που ανακοίνωσε ο Ρεπουμπλικάνος θα είναι τόσο υψηλοί, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, όσο ήταν αυτοί που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1930, μια εποχή που το παγκόσμιο εμπόριο δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένο και οι χώρες εξαρτώνταν λιγότερο από την παραγωγή άλλων κρατών.
Το Πεκίνο ήδη απάντησε ανακοινώνοντας την επιβολή από τις 10 Απριλίου επιπλέον δασμών 34% για τα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο, ενώ αναμένεται να αντιδράσουν ως προς αυτό και άλλες χώρες .
Οι αγορές
Στο μεταξύ οι αγορές καταρρέουν καθώς μέσα σε 2 ημέρες χάθηκαν 6 τρισ. δολάρια από το αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ βουτιά έχουν κάνει τα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά χρηματιστήρια.
«Οι πολιτικές μου δεν θα αλλάξουν ποτέ», είπε ο Τραμπ με ανάρτησή του στο Truth Social . «Αυτή είναι μια καλή περίοδος να γίνει κανείς πλούσιος, πιο πλούσιος από ποτέ!!!», πρόσθεσε .
Εξάλλου ο Τραμπ ζήτησε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) Ζερόμ Πάουελ να μειώσει τα επιτόκια, εκτιμώντας πως αυτή είναι «η τέλεια» στιγμή χάρη στις προόδους που έχουν γίνει σε κάποιες τιμές (του πετρελαίου, των αυγών) μετά την επιστροφή του τον Ιανουάριο στον Λευκό Οίκο.
Λίγα λεπτά αργότερα όμως ο Πάουελ παρουσίασε με μελανά χρώματα τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας μετά την επιβολή των νέων δασμών. Όπως είπε, ο πληθωρισμός ενδέχεται να είναι υψηλότερος από τώρα, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να είναι μικρότερος από τον υφιστάμενο και εκτιμάται πως το ποσοστό της ανεργίας θα είναι υψηλότερο.