ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον του Ιράν

Το Ιράν θα αντιιμετωπίσει αυστηρότερες αμερικανικές κυρώσεις για εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και άλλες μη-πυρηνικές δράσεις σύμφωνα με ένα νομοσχέδιο που ανακοινώθηκε χθες από μια ομάδα γερουσιαστών και των δύο κομμάτων, εκφράζοντας την σκληρότερη γραμμή προς την Τεχεράνη που έχει υιοθετήσει ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το σχέδιο νόμου υποστηρίζεται από επτά ρεπουμπλικανούς και ισάριθμους δημοκρατικούς, ενώ συνεργάτες τους είπαν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ψηφιστεί.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα επιβληθούν υποχρεωτικές κυρώσεις για οποιονδήποτε έχει σχέση με το ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων. Επίσης, θα επιβάλλει κυρώσεις στους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), θεσμοθετώντας κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από προεδρικό διάταγμα σε άτομα που σχετίζονται με αυτό που οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου περιγράφουν ως ιρανική υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Η Φρουρά, ένα ειδικό σώμα στρατού, παίζει κεντρικό ρόλο στην πολιτική και την οικονομία του Ιράν.

Το νομοσχέδιο θα επιβάλλει επίσης στον αμερικανό πρόεδρο να παγώσει την περιουσία οποιουδήποτε ατόμου ή οντότητας που ασχολείται με συγκεκριμένες δραστηριότητες οι οποίες παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλλει τα Ηνωμένα Έθνη στο Ιράν.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, μεταξύ αυτών που συνένταξαν το νομοσχέδιο, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το νέο νομοσχέδιο είχε συνταχθεί έτσι ώστε να μην παρεμποδίζει τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν η οποία είχε συναφθεί κατά την προεδρία του προκατόχου του Τραμπ, δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα. “Δουλέψαμε επιμελώς για να βεβαιωθούμε ότι καμία από τις διατάξεις του δεν επηρεάζει τη συμφωνία ως έχει”, είπε σε συνέντευξη.

Συνεργάτες είπαν ότι αναμένουν να ψηφιστεί από τη Γερουσία λόγω της ευρείας υποστήριξης που έχει, που περιλαμβάνει τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων ρεπουμπλικανό Μπομπ Κόρκερ και τον επικεφαλής των δημοκρατικών στην επιτροπή, Μπεν Κάρντιν.

Για να γίνει νόμος, το νομοσχέδιο θα πρέπει επίσης να περάσει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να υπογραφεί από τον Τραμπ.

Η Τεχεράνη έχει εξοργίσει την Ουάσιγκτον λόγω της υποστήριξής της στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη και στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ στον εξαετή εμφύλιο στη χώρα του. Έχει επίσης διεξαγάγει επανειλημμένες δοκιμές τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων, παραβιάζοντας ένα ψήφισμα του ΟΗΕ.

Ο Μενέντεζ δήλωσε στο Reuters ότι το νομοσχέδιο “καλεί για στρατηγική της περιοχής γιατί το Ιράν είναι εμφανώς αναμεμειγμένο στην περιοχή με διάφορους τρόπους, είτε είναι στην Υεμένη είτε στη Συρία και πέρα από αυτήν”.

Το νομοσχέδιο ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν την έναρξη την Κυριακή του ετήσιου συνεδρίου στην Ουάσιγκτον της ομάδας συμφερόντων υπέρ του Ισραήλ AIPAC η οποία ασκεί έντονη επιρροή, αναφέρει το ΑΠΕ.


Exit mobile version