ΗΠΑ και Ευρώπη στριμώχνουν τον Ερντογάν

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας, δεν μιλάει τυχαία και αυτά που λέει δεν είναι ποτέ τυχαία.

Ο Τζόν Κέρι, χθες στις Βρυξέλλες, έκανε μια πλήρη ανασκόπηση της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, από την απόβαση της Νορμανδίας, στην πτώση του τοίχους του Βερολίνου, στο ευρώ, το κοινό νόμισμα και το σήμερα.

Ο Τζόν Κέρι μίλησε για τις ευρωπαϊκές αξίες, τις κοινές αξίες ΕΕ – ΗΠΑ, με τις οποίες συντάχθηκαν αυτοί που νίκησαν το ναζισμό, “το μεγαλύτερο κακό που γνώρισε η ανθρωπότητα ως τότε”.

Ο Τζόν Κέρι κατέγραψε τα οικονομικά και πολιτικά επιτεύγματα της Ευρώπης, της ενοποίησης, της ευημερίας και της ποιότητας ζωής που ζουν οι Ευρωπαίοι σήμερα.

Είπε χαρακτηριστικά ότι σήμερα η Ευρώπη έχει περισσότερες δημοκρατίες από ποτέ στην Ιστορία (όχι «της» – στην Ιστορία).

Το μήνυμα πως κάποια πράγματα τα παίρνουμε ως δεδομένα, ενώ δεν είναι καθόλου δεδομένα, δεν έρχεται τυχαία μετά από τα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία.

Όσο ψύχραιμοι και αν προσπάθησαν να φανούν οι Ευρωπαίοι με αυτά που είδαν, η πραγματικότητα είναι πως οι πάντες έχουν σοκαριστεί.

Οι Ευρωπαίοι δεν πίστευαν ούτε ότι μπορούσαν πια να γίνονται πραξικοπήματα, ούτε και πως ο επιβιώσας του πραξικοπήματος ηγέτης θα φερόταν έτσι την επομένη.

Δεν πίστευαν ότι μιλούσαν και κλείναν διαπραγματευτικά κεφάλαια με ένα κράτος, του οποίου οι θεσμοί ήταν χωριό Ποτέμκιν.


Η συζήτηση για τη θανατική ποινή είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Το παγόβουνο φάνηκε στους δέκτες τόσων Ευρωπαίων, που για την κοινή γνώμη και για τις κυβερνήσεις στην ΕΕ, η ένταξη, ή η συζήτηση για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είναι σήμερα εγχείρημα της ίδιας σημειολογίας με την ένταξη της Συρίας, της Αιγύπτου, της Λιβύης, ή κάποιας άλλης ασταθούς περιοχής.

Τόση βία δεν χωράει στην Ευρώπη.

Και για αυτό ο Κέρι τράβηξε τη διαχωριστική γραμμή, μιλώντας συμβολικά.

Για την σωστή και την λάθος μεριά της ιστορίας.

Λίγες ώρες μετά οι 28, δια στόματος Μογκερίνι, κάλεσαν τον Ερντογάν να διαλέξει από ποια μεριά της ιστορίας θα είναι.

Οι 28 υπουργοί Εξωτερικών καλούν για την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης και τόνισαν τη σημασία του κράτους δικαίου.

“Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός όλων των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εκλεγμένης κυβέρνησης και της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης”.

Η ΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για σεβασμό στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το δικαίωμα του καθενός σε δίκαιη δίκη, σε πλήρη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου 13 σχετικά με την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η κατηγορηματική απόρριψη της θανατικής ποινής, αποτελεί βασικό στοιχείο του κεκτημένου της Ένωσης.

Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και βασικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έπεται συνέχεια.

Πηγή: Real.gr

Exit mobile version